Aika ajatonta

Sisilialaissyntyinen Luigi Pirandello (1867-1936) kirjoitti valtavan paljon: romaaneja, novelleja, näytelmiä, lehtijuttuja ja esseitä. Novellitaidetta hän edisti tarkkanäköisesti, yhteiskuntakriittisesti ja eksistentialismia ennakoiden. Ahdas frakki ja muita novelleja (Like, 2009) on toinen Leena Rantasen valikoima ja suomentama kokoelma Pirandellon novelleja. Ihmeen ajattomia ne ovat, vaikka sijoittuvat toissa ja viime vuosisadan vaihteen molemmin puolin.

Tapahtumapaikkoja voi tunnistaa Roomaksi tai Sisilian maaseuduksi, mutta tavallaan kertomukset eivät ole paikkaankaan sidottuja. Maalaiskylä mikä maalaiskylä; kaupunkikortteli mikä kaupunkikortteli. Pirandellon novellien keskiössä ovat ihmiset heikkouksineen, juonitteluineen, omituisuuksineen, suhteineen, kovine kohtaloineen.

Usein novellit ovat tragikoomisia, mutta myös pelkästään surullisia, ainoastaan ironisia vai suorastaan raadollisia lyhyet tarinat voivat olla. Kuolema on läsnä useammin kuin syntymä, viha ja kateus useammin kuin rakkaus tai uskollisuus. Naiset ja miehet parhaimmillaan sietävät toisiaan, pahimmillaan käyvät sotaa viekkaudella ja vääryydellä. Kirkkoa ja sen palvelijoita Pirandello arvostelee ankarasti, mutteivät armoa saa oppineet, kauppiaat tai sotilaatkaan. Yksittäisten ihmisten kautta kuvataan koko yhteisöä. Usein kertomuksen loppu on yllättävä – kuin kaiken sattumanvaraisuutta painottaen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s