Tavallaan trilleri, oikeastaan ruokaromaani

Pirjo Hassisen romaanin Sano että haluat (Otava, 2009) voisi lajitella moneen lokeroon: ihmissuhderomaani, jännitysromaani, trilleri, perheromaani, kehitysromaani, mustasukkaisuusdraama, ruokaromaani…

Päähenkilöitä on kolme. Yksi heistä, Essi, katoaa. Essi on ravintola Ruislinnun kokki. Kun katoamisesta ilmoitetaan Essin esimiehelle, keittiömestari Jimille, menee mies kovin sekaisin. Jimin psykologivaimo Laura huolestuu ja kummastuu – ei Essistä, vaan siitä, miten paljon nainen näyttää Jimille merkitsevän.

Laura haaveilee omakotitalosta ja kolmannesta lapsesta. Jimillä on toisenlaisia unelmia ja ne hän jakaa Essin kanssa. Sekä Jimin että Essin lapsuudessa on outoja, selvittämättömiä asioita. Puhumattakaan Essin seksiriippuvaisen poikaystävän taustoista.

Romaani liikkuu kahdella aikatasolla, joista toisessa eletään aikaa Essin katoamisesta eteenpäin. Siinä Laura toimii kertojana ja tapahtumat nähdään hänen kauttaan. Toisella tasolla eletään aikaa ennen Essin katoamista ja siinä Essi on pääosassa. Aikatasot kohtaavat lopussa, kun arvoitus ratkeaa.

Hassinen kirjoittaa kaunista, selkeää kieltä. Romaanin tapahtumat etenevät kuin omalla painollaan, pakottamatta, vaikka rönsyjä on välillä hieman liikaakin. Romaanin ihmiset elävät lähellä toisiaan, mutta kuitenkin jokainen kuin omassa kuplassaan. Kaikilla on liikaa salaisuuksia ja liikaa kipupisteitä. Lauraa ja Jimiä yhdistävät pojat ja velka. Essiä ja Jimiä yhdistää halu tehdä ruokaa parhaista mahdollisista aineksista parhaalla mahdollisella tavalla. Rakkautta on monenlaista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s