Kyllä en voi olla kirjoittamatta

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajasta (WSOY, 2010) on kirjoitettu ja puhuttu paljon, mutten silti malta olla sanomatta siitä sanaani minäkin.

Mielensäpahoittaja on yli 80-vuotias ukon jäärä, joka tuo julki mielipiteensä asiasta jos toisestakin. Ja yleensä kielteisen kautta. Jostain syystä kirjasta saa valtavasti iloa ja nautintoa, vaikka nimihenkilö on negatiivinen pessimisti, jolle nykyajan maailmanmeno ei kelpaa. Ei sitten millään.

Kirja koostuu parin-kolmen sivun monologeista, jotka alkavat sanoin Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Toinen toistuva ilmaus on paradoksaalinen kyllä ei tai kyllä en. Tämä on niitä kirjoja, joista tekee mieli lukea katkelmia ääneen:

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun sain joululahjoja. Tavaramääräni tuli täyteen vuonna kahdeksankymmentäseitsemän, kun Yrjänän houkuttelemana menin ostamaan mikroaaltouunin. Kyllä en ymmärrä kuinka semmoiset säteet mitään lämmittää eikä varsinkaan kypsennä. Kerran kun unohdin hopealusikan kahvikuppiin niin johan paukahti koko laite ja heti helpotti kun sai pakosti palata leivinuunille.

Myös kyllä on toistuu usein: Kyllä on sekamelskaa laittaa ananaksia kanakastikkeeseen niin kuin eilen oli todellisuus.

Huumori nousee vakavasta ja mielensäpahoittajalla on runsaasti niin sanottua maalaisjärkeä.

Ollaan tavallisia ihmisiä. Tavallinen riittää. Minulle on aina riittänyt, ylettömiä en pyydä, mutta olen minä paistiakin syönyt. Kuuletko mainosmies ja jälleenmyyjä ja kohderyhmäajattelija. Älä turhaan tee vaikeaksi. Tee tarpeellisen helpoksi.

Mielensäpahoittaja on kirja, jota voi suositella kaikille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s