Amnesian armoilla

S. J. Watsonin Kun suljen silmäni (Bazar, 2012. Before I Go to Sleep, 2011; suomentanut Laura Beck) on omintakeinen trilleri muistinsa menettäneestä naisesta, joka herää joka aamu muistamatta suurinta osaa elämästään, tunnistamatta kotiaan ja miestä, joka sanoo olevansa hänen aviomiehensä Ben.

Päähenkilökertoja, 47-vuotias Christine, kuulee Beniltä päivittäin onnettomuudesta, joka on aiheuttanut hänelle jo 20 vuotta sitten muistinmenetyksen, jossa päivän tapahtumat säilyvät hänen mielessään vain valveillaoloajan, mutta pyyhkiytyvät muistista nukkuessa.

Jos Memento-elokuva on nähty, on asetelma tuttu. Nyt ei kuitenkaan jahdata puolison murhaajaa, napsita polaroid-kuvia eikä tatuoida asioita omaan nahkaan. Sen sijaan Christine päätyy lääkärinsä (jota hän ei tunnista, mutta joka soittaa hänelle joka päivä) ehdotuksesta kirjoittamaan päiväkirjaa, jota lukemalla hänellä on mahdollisuus tietää, mitä edellisinä päivinä on tapahtunut.

Vähitellen Christinen menneisyydestä paljastuu isoja asioita, joista Ben vaikenee tai suorastaan valehtelee. Tekeekö hän se suojellakseen Christineä päivittäisiltä järkytyksiltä vai jostakin muusta syystä? Koska amnestikko elää pelkästään muiden kertomien asioiden varassa (ja kirjoittaa siis päiväkirjaansakin vain sen, mitä muilta kuulee) ja rakentaa päivittäisen totuutensa niille tiedoille, joita sinä päivänä saa, muodostuu ydinkysymykseksi se, kehen – jos kehenkään – voi luottaa.

Ajoittaisesta hitaudestaan ja paikoittaisesta ylenmääräisestä pikkutarkkuudestaan huolimatta Kun suljen silmäni on taitava, valloittava ja älykäs jännitysromaani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s