Odotukset täyttyivät

Erinomaisen Parantajan (2010) jälkeen odotin paljon Antti Tuomaisen uudelta rikosromaanilta Synkkä niin kuin sydämeni (Like, 2013) enkä pettynyt.

Jo esikoinen Tappaja, toivoakseni ja toinen teos Veljeni vartija olivat erinomaisia dekkareita, joten, jos Tuomainen jatkaa tätä rataa, ei hänelle pian pärjää tässä tummasävyisessä rikosgenressä kukaan. Ei ihme, että Tuomaista käännetään lukuisille kielille.

Tuomainen ei kertaa eikä toista itseään. Jokainen kirja on omanlaisensa, tuore. Parantajassa elettiin dystooppista lähitulevaisuutta; nyt kaivellaan menneitä, vaikka Synkkä niin kuin sydämeni pääosin sijoittuukin syksyyn 2013, pari askelta meitä edelle.

Päähenkilö on yksinäinen, ikävässä kärvistelevä, kirves- ja talonmies Aleksi Kivi, joka menetti yksnhuoltajaäitinsä 13-vuotiaana vuonna 1993, eikä ole päässyt siitä yli eikä ympäri. Hänellä on pakkomielle selvittää, mihin äiti katosi. Hän uskoo äitinsä kuolleen murhan uhrina, vaikkei ruumista ole löytynyt.  Ja hän uskoo myös tietävänsä, kuka murhaaja on. On aika saada vastauksia ja aika ehkä myös kostaa.

Henkilögalleria on hieman kliseinen, mutta noir-henkeen se sopii: rakkautensakin pakkomielteelleen uhraava melankolinen antisankari, rahan ja vallan ryvettämä patriarkka ja tämän huikentelevainen perijätär sekä vaitelias autonkuljettaja ja häntäkin vaiteliaampi taloudenhoitaja.

Juonta Tuomainen kuljettaa varmoin ottein, jännittävästi, jopa kiihkeästi. Kieli on kaunista, välillä suorastaan pakahduttavaa. Tunnelma on kiihkeä, mutta lukunopeus ei, koska sanoja, ilmaisuja, lauseita, kappaleita on välillä pakko jäädä makustelemaan, ihailemaan, eläytymään.

”Metsä oli hiljainen ja varjoisa, kaikesta huokui talven odotus. — Aurinko tuikki huntupilvien ja puidenlatvojen välistä vuoroin kuin tuleen syttyneenä, välillä lähes täysin pimeten. Silmät saivat tottua vuoronperään pimeään ja valoisaan ja olivat aina myöhässä kummastakin.”

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: