Kuopiolainen pehmodekkari

Marja-Sisko Aallon esikoisteos Murha tuomiokapitulissa (Icasos, 2013) on parempi kuin odotin: sujuva ja luonteva, rikosromaaniksi ei tosin erityisen jännittävä, vaan rauhallinen pehmodekkari.

Tarina alkaa Kuopion tuomiokapitulin henkilökunnan aamuhartauden keskeytyessä siihen, että salin ikkunalta putoaa lattialle miehen ruumis. Tapahtumat keskittyvät enimmäkseen nykyajan Kuopioon, mutta välillä tarina vie muun muassa sota-ajan Viipuriin ja Wieniin sekä lopulta nyky-Israeliin.

Päähenkilö on poliisi Annette Savolainen, apunaan parinsa Aatu Heiskanen; sivuhenkilöitä ovat etenkin kirjailijan työpaikan eli tuomiokapitulin työntekijät, mutta myös melkoinen joukko muuta porukkaa Suomesta ja ulkomailta, tästä ajasta ja historiasta. Se vähän kummastuttaa, että tarinassa vain vilahtavasta oopperalaulaja Johanna Rusasesta on pitänyt kirjassa tehdä Susanna, vaikka kirja muuten vilisee oikeitakin henkilöitä, edesmennyttä piispa Eino Sormusta myöten. Henkilögalleria on niin laaja, että tarkkana saa olla, etenkin kun joillakuilla on useampi nimi.

Klassisen dekkariperinteen hengessä arvoituksen ratkaisu hahmottuu niin poliiseille kuin lukijoillekin pala kerrallaan ja monen mutkan kautta. Eikä ratkaisun avain ole väkivalta tai takaa-ajo, vaan puhuminen – ja nimenomaan toden puhuminen.

Murha tuomiokapitulissa on aivan kelvollinen esikoisdekkari, joskin mielestäni oli turhaa kytkeä poliisin omakin suku osaksi teoksen juonirakennelmaa, jonka taustalla ovat juutalaisvainot ja Suomen aseveljeys natsi-Saksan kanssa. Leppoisan, jopa arkisen, tyylin ja lukuisten eri historiallis-kulttuuristen juonihaarojen välillä on jo muutenkin pientä ristiriitaa.

Mainokset

1 vastaus artikkeliin “Kuopiolainen pehmodekkari”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s