Taas yksi hieno ruotsalaisdekkari

Ihmetyttää, etten ole kirjoittanut Tove Alsterdalin esikoisdekkarista Kadonneet, joka oli hyvä lukukokemus. Kirjoitanpa siis hänen toisesta romaanistaan Haudattu hiljaisuudessa (Gummerus, 2013; I tystnaden begravd, 2012; suom. Katriina Huttunen), josta pidin esikoistakin enemmän. Kyseessä ei ole sarja, joten taitavan Alstedalin lukemisen voi aloittaa kummasta tahansa.

Ruotsalainen toimittaja Katrine on juuri menettänyt työpaikkansa Lontoossa, kun hänen on tultava hoitamaan sairastuneen äitinsä asioita Tukholmaan. Yllättäen käy ilmi, että äidillä on Tornionjokilaaksossa talo, jonka joku nimettömänä pysyttelevä haluaa ostaa. Katrine matkustaa pohjoiseen, löytää rapistuneen talopahasen eikä ymmärrä rahakasta tarjousta. Yllätys on myös se, että paikkakunnan väki tietää ja tuntee hänen sukunsa, josta äiti ei ole puhunut juuri mitään.

Naapuritalossa erakkona elänyt entinen huippuhiihtäjä on juuri löydetty kuolleena aitastaan ja samaan aikaan Pietarissa murhataan rikollispomo. Alsterdalin taito on siinä, miten luontevasti, kiehtovasti ja jännittävästi nämä juonet yhdistetään menneisyyden kautta. Länsinaapurimme lähihistoriassa on paljon samaa kuin Suomenkin. Myös Ruotsista läksi 1930-luvulla intomielisiä kommunisteja rakentamaan Neuvostoliitosta työläisten unelmamaata. Osa palasi, mutta moni jäi sille tielleen – joku ehkä henkiinkin. Seutu oli myös ankaran lahkouskovaisuuden ydinaluetta eikä menneisyyttä ole unohdettu yhdessäkään talossa.

Suvun ja kylän kauan vaietut salaisuudet paljastuvat kirjeiden, keskusteluiden ja Pietarin arkistojen avulla Katrinelle pala kerrallaan, mutta kannattaako niitä paljastaa kaikille?

Teoksessa on vaikuttava tunnelma. Välillä uhkan tunne kasvaa lähes liian voimakkaaksi. Paitsi kirjoitustyön Alstedal on tehnyt huolellisesti myös taustatyön – ainakin ei-tornionjokilaaksolaisen näkökulmasta. Suomentajalle erityispisteet siitä, että suomennoksestakin erottaa, milloin henkilöt puhuvat ruotsia ja milloin meänkieltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s