Rebus ei jää eläkkeelle

Ian Rankinin Edinburghiin sijoittuva sarja komisario John Rebusin tutkimuksista suomentuu aikalailla jälkijunassa, mutta onneksi sentään niin. Vuonna 2004 ilmestynyt Fleshmarket Close on Ulla Ekman-Salokankaan suomennoksena nyt Turvaa vailla (Blue Moon, 2013). Jo eläkevuosia lähestyvän Rebusin aisaparina on edelleen Siobhan Clarke. Pidän molemmista henkilöhahmoista suuresti.

Rankinille tuttuun tapaan myös tuore suomennos kertoo useasta erilliseltä vaikuttavasta tapauksesta. Pubin kellarista löytyy remonttimiesten yllätykseksi kaksi luurankoa. Laiton maahanmuuttaja on tapettu. Teinityttö, jonka isosisko raiskattiin ja teki itsemurhan, on poistunut kotoaan, ja vanhemmat pyytävät apua Siobhanilta, joka aikoinaan tutki isosiskon tapausta. Raiskaaja on juuri vapautunut vankilasta.

Rankinilla on omintakeinen tyyli, joka poikkeaa kovasti niin peribrittiläisestä, pohjoismaalaisesta kuin yhdysvaltalaisestakin. Poliisien työ on hänen kirjoissaan ennen kaikkea puhumista ja päättelyä – hieman vanhanaikaiseen tapaan toisin kuin monissa tekniseen rikostutkimukseen ja toimintakohtauksiin perustuvissa nykydekkareissa. Rikosten taustat ovat usein monimutkaisia ja hämäriä eikä suoria johtopäätöksiä helposti vedetä. Toisaalta kaikki liittyy kaikkeen, mutta samaan aikaan ihmiset ovat arvaamattomia, epäjohdonmukaisia ja paljon enemmän kuin menneisyytensä summa.

Turvaa vailla ottaa voimakkaasti kantaa laittomien maahanmuuttajien asemaan ja kohteluun sekä niiden hyväksikäyttämiseen, joilla ei mitään ole.

Jokaista – murhien ja rikollisten täyttämää! – Rebus-tarinaa lukiessani minun tekee mieli matkustaa Edinburghiin hörppimään alea tai siemailemaan viskiä Rebusin nuhruiseen kantapubiin. Päästyäni viimeiselle sivulle tuntuu melkein kuin olisin siellä ollut; kaupunki elää kirjoissa kuin yksi henkilöistä.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: