”Tärkeää on se, ettemme lakkaa luomasta.”

Susan Sellersin kaksoiselämäkerrallinen romaani Vanessa & Virginia (Into, 2013; Vanessa and Virginia, 2008, suomentanut Soili Takkala) on romaani oikeista henkilöistä. Stephenin sisarukset Vanessa – kirjan minä, taidemaalari Vanessa Bell, (1879-1961) – ja Virginia – hänen sisarensa, kirjailija Virginia Woolf (1882-1951) – ovat ylimpiä ystäviä ja kovimpia kilpailijoita.

Teoksen voi lukea romaanina lahjakkaiden sisarusten tiiviistä ja monimutkaisesta suhteesta tietämättä mitään näistä todellisista henkilöistä, mutta siitä saa enemmän irti, jos on perillä siitä, keistä on kyse, ja mikä oli sisarusten ympärille kerääntynyt Bloomsburyn ryhmä.

Viktoriaanisen ajan tiukan kasvatuksen saaneista ns. paremman perheen tyttäristä kasvoi boheemeja, itsenäisiä, luovia naisia, joita perinteiset sukupuoliroolit ahdistivat. Kummankaan elämä ei ollut helppoa eikä yksinkertaista. Luovan työn ohessa oli selvittävä suurista tragedioista: läheisten kuolemat, rakkaussuhteiden epäonnistumiset, mielenterveysongelmat sekä sodat ja taloudelliset ongelmat varjostivat elämää.

Sellersin psykologinen romaani uppoutuu syvälle Vanessan ja Virginian sisarussuhteen kauneuteen ja raadollisuuteen. Sisarusten välillä on rakkautta ja he tukevat toisiaan samalla, kun kateellisina kilpailevat keskenään. Kirja koostuu lyhyistä episodimaisista luvuista, jotka on kirjoitettu kuin Vanessan kirjeiksi tai tajunnanvirraksi Virginialle. Ne ovat varsin visuaalisia katkelmia, tuokiokuvia kuvataiteilijan silmin. Elämäkertana teosta ei pidä lukea; se on fiktiota.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s