Velhokirjailijan perinteinen dekkari

Harry Potter -sarjallaan menenstyneen J. K. Rowlingin salanimellä Robert Galbraith kirjoittama Käen kutsu (Otava, 2013; The Cuckoo’s Calling, suomentanut Ilkka Rekiaro; 463 sivua) on perinteinen dekkari.

Kirja sijoittuu nyky-Lontooseen, jossa nuori, kuuluisa ja ongelmainen malli Lula Landry putoaa parvekkeelta ja kuolee. Tapaus katsotaan itsemurhaksi, mutta vainajan veli palkkaa yksityisetsivä Cormoran Striken todistamaan sen murhaksi.

Cormoran on entinen sotilas, joka vammauduttuaan Afganistanin sodassa on perustanut huonosti menestyvän etsivätoimiston, jossa hän joutuu on-off-suhteensa taas kerran kariuduttua myös asustamaan. Apurina yksityisetsivällä on Robin, fiksu ja kunnianhimoinen nuori nainen henkilöstönvuokrausfirmasta nimeltä Tilapäisratkaisut. Yhdessä he – kokenut, ongelmainen ja raihnainen sekä kokematon mutta innokas – muodostavat lähes kliseisen lajityyppiparivaljakon. Silti (tai siksi?) he ovat kiinnostavia henkilöitä.

Käen kutsun vahvuudet ovatkin paitsi henkilö- myös miljöö- ja tunnelmakuvaus. Lontoo on kuin kolmas päähenkilö, joka elää kirjan sivuilla ja kutsuu kaduilleen ja pubeihinsa.

Juonivetoinen tämä rikosromaani ei ole lainkaan; eikä erityisen jännittävä. Kirjailija on kuitenkin taitava ja kuljettaa tarinaa sujuvasti. Dekkarifanina viihdyin teoksen parissa mainiosti ja voin suositella sitä myös sellaisille lukijoille, joita monien nykydekkarien yksityiskohtaisesti kuvatut raakuudet puistattavat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s