Velhokirjailijan perinteinen dekkari

Harry Potter -sarjallaan menenstyneen J. K. Rowlingin salanimellä Robert Galbraith kirjoittama Käen kutsu (Otava, 2013; The Cuckoo’s Calling, suomentanut Ilkka Rekiaro; 463 sivua) on perinteinen dekkari.

Kirja sijoittuu nyky-Lontooseen, jossa nuori, kuuluisa ja ongelmainen malli Lula Landry putoaa parvekkeelta ja kuolee. Tapaus katsotaan itsemurhaksi, mutta vainajan veli palkkaa yksityisetsivä Cormoran Striken todistamaan sen murhaksi.

Cormoran on entinen sotilas, joka vammauduttuaan Afganistanin sodassa on perustanut huonosti menestyvän etsivätoimiston, jossa hän joutuu on-off-suhteensa taas kerran kariuduttua myös asustamaan. Apurina yksityisetsivällä on Robin, fiksu ja kunnianhimoinen nuori nainen henkilöstönvuokrausfirmasta nimeltä Tilapäisratkaisut. Yhdessä he – kokenut, ongelmainen ja raihnainen sekä kokematon mutta innokas – muodostavat lähes kliseisen lajityyppiparivaljakon. Silti (tai siksi?) he ovat kiinnostavia henkilöitä.

Käen kutsun vahvuudet ovatkin paitsi henkilö- myös miljöö- ja tunnelmakuvaus. Lontoo on kuin kolmas päähenkilö, joka elää kirjan sivuilla ja kutsuu kaduilleen ja pubeihinsa.

Juonivetoinen tämä rikosromaani ei ole lainkaan; eikä erityisen jännittävä. Kirjailija on kuitenkin taitava ja kuljettaa tarinaa sujuvasti. Dekkarifanina viihdyin teoksen parissa mainiosti ja voin suositella sitä myös sellaisille lukijoille, joita monien nykydekkarien yksityiskohtaisesti kuvatut raakuudet puistattavat.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gabriel Korpi

"Sekoitus Philip Marlowea ja cozy crime -dekkaria"

Nostetaan teksti pöydälle

Ajatuksia kirjoittamisesta, lukemisesta ja uskontotieteestä

Koirakirjasafari

Kirja-arvosteluja koirakirjoista

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

EAHIL 2020

Be Open Act Together

Luetut.net

Kirjablogi