Tämäkö trilleri joka on luettava kerralla loppuun?

Tartuin Leena Parkkisen romaaniin Galtbystä länteen (Teos, 2013) suurin odotuksin. Olihan Parkkisen esikoisteos Sinun jälkeesi, Max voittanut Helsingin sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2009, ja tämä toinen aikuisten romaani, kolmas teos, saanut runsaasti kiitosta arvioissa ja lukublogeissa.

Ei pitäisi odottaa suuria. Petyin. Ei romaanissa silti varsinaisesti mitään vikaa ole. Arvioiden perusteella vain odotin psykologista jännitystä, jota en huomannut, ja sisarusrakkauden intensiivisyyttä, joka ei välittynyt.

Tarinassa liikutaan nykyajassa ja sotavuosissa. 83-vuotias Karen Valter on päättänyt ennen kuolemaansa selvittää, kuka teki kauan sitten murhan, josta hänen veljeään Sebastiania syytettin. Mukaansa matkalle lapsuuden saareen (Galtbystä länteen – Eedenistä itään?) hän saa sattumalta 17-vuotiaan iranilaistaustaisen Azarin, joka on raskaana – ja kirjan kiinnostavin henkilö. Karen ja Sebastian ovat lapsina ja nuorina jotenkin säälittäviä hermoheikon äitinsä ja etäisen isänsä vallan alla, mutta myös ärsyttäviä. Vanha Karen on sympaattisempi, muttei tule läheiseksi.

Romaanin kieli ei ole mitenkään erityistä. Välillä se on jopa kömpelöä. (”Kaikkihan tietävät että tämä on huijannut tohtorin naimisiin ja jollei tohtori olisi herrasmies niin tämä olisi kuin kuka tahansa paksuksi pahahtanut kalastajan flikka.”) Vai onko tämä(!) tyylikeino?

Virheitäkin on. (”Pöydällä oli ollut kimppu kullervoita,–”.) Koska tapahtumat sijoittuvat suomenruotsalaiseen ulkosaaristoon, tarkistin pariinkiin kertaan, ettei kielen tökkiminen johdu suomennoksesta, vaan on kirjan alkukieltä.

Kertaistumalla en tätä palaa haukannut. Luin kuitenkin loppuun.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Tämäkö trilleri joka on luettava kerralla loppuun?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s