Synkänpuoleinen sukuromaani

Nuortenkirjailijana tunnettu Laura Lähteenmäki on tehnyt vaikuttavan aluevaltauksen suku(polvi)romaanilla Ikkunat yöhön (WSOY, 2014; 269 sivua).

Jännityskertomuksenakin markkinoitu romaani ei ole mikään dekkari, vaikka alkaakin prologilla, jossa tapahtuu murha, vaan ihmissuhdedraama Niitty-nimisen tilan ympärille kietoutuvan suvun naisista ja heidän salaisuuksistaan.

Romaani liikkuu eri aikatasoilla niin, että aluksi on hieman vaikeaa hahmottaa, kuka on kenenkin äiti, täti, tytär, ja mitä aikaa kulloinkin eletään. Vähitellen hahmottuu tarina kolmesta sukupolvesta: sodanjälkeisenä aikana nuori kahden tyttären ja pienen poikalapsen äiti Elsi tulee miniäksi Niittyyn ja vaipuu – tuolloin kai tuntemattomaan – synnyksenjälkeiseen masennukseen, jolla on kauaskantoiset seuraukset.

Elsin tyttäret Asta ja Arja kohdataan nykyajassa toisilleen vihaa pitävinä. Asta asustaa Niityssä lähes erakkona, kaivaten kuitenkin poikaansa Roopea. Kaupunkiin muuttaneella Arjalla on tyttäret Hanna ja Riikka. Suvun kiemuroihin sotkeutuu Roopen tyttöystävä Teresa, jonka poika erehtyy tuomaan näytille Niittyyn, ja johon Riikka tutustuu työnsä kautta. Mukana kuvioissa on myös Niityn naaapurinpoika.

Tapahtumia valotetaan pikkuhiljaa ja eri näkökulmista. Kokonaiskuva kirkastuu vähitellen eikä se ole kaunis. Alun surmatyön uhri ja tekijä saavat nimet, itse tekokin selityksensä. Salaisuuksilla on pitkät ja vakavat seuraukset.

Lähteenmäki on taitava kirjoittaja, joka kuvaa henkilöitään moniulotteisesti; toisia ajatusten, toisia tekemisen kautta. Romaanin tunnelma on – osittain alkukohtauksen ja erityisesti useimpien henkilöiden synkän mielentilan – ansiosta raskas, painostava. Ikkunat yöhön ei ole helppoa luettavaa.

(Poikkeuksellisesti luin arvostelukappaleen.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s