Synkänpuoleinen sukuromaani

Nuortenkirjailijana tunnettu Laura Lähteenmäki on tehnyt vaikuttavan aluevaltauksen suku(polvi)romaanilla Ikkunat yöhön (WSOY, 2014; 269 sivua).

Jännityskertomuksenakin markkinoitu romaani ei ole mikään dekkari, vaikka alkaakin prologilla, jossa tapahtuu murha, vaan ihmissuhdedraama Niitty-nimisen tilan ympärille kietoutuvan suvun naisista ja heidän salaisuuksistaan.

Romaani liikkuu eri aikatasoilla niin, että aluksi on hieman vaikeaa hahmottaa, kuka on kenenkin äiti, täti, tytär, ja mitä aikaa kulloinkin eletään. Vähitellen hahmottuu tarina kolmesta sukupolvesta: sodanjälkeisenä aikana nuori kahden tyttären ja pienen poikalapsen äiti Elsi tulee miniäksi Niittyyn ja vaipuu – tuolloin kai tuntemattomaan – synnyksenjälkeiseen masennukseen, jolla on kauaskantoiset seuraukset.

Elsin tyttäret Asta ja Arja kohdataan nykyajassa toisilleen vihaa pitävinä. Asta asustaa Niityssä lähes erakkona, kaivaten kuitenkin poikaansa Roopea. Kaupunkiin muuttaneella Arjalla on tyttäret Hanna ja Riikka. Suvun kiemuroihin sotkeutuu Roopen tyttöystävä Teresa, jonka poika erehtyy tuomaan näytille Niittyyn, ja johon Riikka tutustuu työnsä kautta. Mukana kuvioissa on myös Niityn naaapurinpoika.

Tapahtumia valotetaan pikkuhiljaa ja eri näkökulmista. Kokonaiskuva kirkastuu vähitellen eikä se ole kaunis. Alun surmatyön uhri ja tekijä saavat nimet, itse tekokin selityksensä. Salaisuuksilla on pitkät ja vakavat seuraukset.

Lähteenmäki on taitava kirjoittaja, joka kuvaa henkilöitään moniulotteisesti; toisia ajatusten, toisia tekemisen kautta. Romaanin tunnelma on – osittain alkukohtauksen ja erityisesti useimpien henkilöiden synkän mielentilan – ansiosta raskas, painostava. Ikkunat yöhön ei ole helppoa luettavaa.

(Poikkeuksellisesti luin arvostelukappaleen.)

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: