Miksi Jane Austenia yhä luetaan

Jane Austen (1775–1817) on maailman tunnetuimpia kirjailijoita, jonka yli 200 vuotta sitten kirjoittamia romaaneja luetaan edelleen ahkerasti. Hän on suosittu kirjailija, jonka teosten pohjalta on tehty lukuisia elokuvia ja televisiosarjoja sekä kirjallisia mukaelmia, joita ilmestyy jatkuvasti. Miksi Austen vieläkin kiinnostaa ja kiehtoo?

Ei pidä väheksyä … älyllistä iloa suosion syynä. Se syntyy rikkaan tyylin, taidokkaiden kerrontarakenteiden, riemastuttavien henkilöhahmojen, tarkkaan rytmitettyjen tapahtumien sekä ilkikurisen ironian siivittämänä. … Kertojan vankkakätisyys ja terävä havaintokyky haastavat sekä lukijoiden ajattelua että heidän tarkkaavaisuuttaan.

Heta Pyrhösen teos Jane Austen aikalaisemme (Avain, 2014; 364 sivua) analysoi Austenin kuusi romaania yksityiskohtaisesti ja monipuolisesti nykynäkökulmasta, mutta taustoittaen samalla kirjoitusajankohdan elämän- ja käytöstapojen sekä Austenin kuvaaman yhteiskuntaluokan kautta. Pyrhönen pohtii erityisesti sitä, miksi Austenin henkilöt ja maailma puhuttelevat meitä edelleen, mikä on hänen tuotantonsa merkitys nykylukijalle. Teoksen lopuksi hän analysoi lyhyesti myös joitakin elokuvasovituksia sekä teosten moderneja jatko-osia, muunnelmia ja parodioita.

Pyrhösen kirjaan perehtyminen ennen kuin on lukenut Austenin romaanit — tai sen romaanin, jota koskevan luvun lukee, jos ei lue tätä kirjaa kerralla kokonaan — ei mielestäni ole suositeltavaa. Sen sijaan Pyrhösen akateemisen, muttei suinkaan kuivan, teoksen lukeminen saa luultavasti palaamaan Austenin romaanien pariin lukemaan (uudelleen) professorin usein kansainvälisiin Austen-tutkijoihin nojaavien analyysien ja tulkintojen esille nostamia paljastavia henkilökuvauksia, tärkeitä keskusteluja ja muita merkittäviä kohtauksia.

Kirjasta toki näkyy, että se on kirjallisuudentutkijan kirjoittama, vaikka alan jargonia vältetään ja kirjallisuustieteelliset termit selitetään. Itse nautin paitsi kaunokirjallisuuden myös kirjallisuudentutkimuksen lukemisesta. Pyrhösen teos sopii erittäin hyvin (meille) suomalaisille janeiiteille.

 

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.