Kuivan kiinnostava

Virpi Hämeen-Anttila on ahkera kirjailija, joka runollisesti nimetyllä romaanilla Yön sydän on jäätä (Otava, 2014; 349 sivua) debytoi dekkaristina. Suomessa vähän harrastettu historiallinen dekkari saa näin oivan mutta kuivahkon lisän. Mikään ei oikeastaan mene vikaan, vaan niin miljöö, ajankuva, juoni kuin henkilötkin ovat  kohdallaan, kiinnostaviakin. Vain jännitystä tarinassa ei ole ja se on dekkarissa puute.

Teos tapahtuu Helsingissä kevättalvella 1921 ja sen taustaa ovat sisällissodan jälkeiset luokkaristiriidat ja kieltolaki. Päähenkilö on sisäministeriön virkamies Carl Axel Björk, joka vapaa-ajallaan harrastaa salapoliisin hommia poliisiystävänsä Martin apuna ja toimittajaystävänsä Antonin tiedonantajana. Omalaatuinen Björk on kiinnostava hahmo, jonka varjoon juoni jää.

Tutkittavana on murha. Vesilinnan juomavesisäiliöstä löytynyt mies osoittautuu jääkäriupseeriksi, jonka tappajaksi on lavastettu entinen punavanki, mutta Björkin tarkka vainu kertoo monimutkaisemman tarinan. Hän pääsee seikkailemaan Helsingin öisille kaduille ja kujille, ravintoloihin ja hotelleihin, yksityiskoteihin ja muotisalonkeihin, ja yrittää sulatua joukkoon niin työläiskortteleissa kuin hienostokutsuillakin.

Parasta kirjassa ovat sisäkansien kartat 1920-luvun Helsingistä ja jotakin tarinan vetävyydestä kertoo se, että katse ja ajatus hakeutuvat — ja myös jäävät — niihin aika usein kesken lukemisen.

Taas kerran minua vaivasi suuresti Hämeen-Anttilan tapa käyttää ihmisistä se-pronominia. Dialogissa sellainen joskus toimii, mutta muuten se on ikävä tyylirikko — etenkin tämäntyyppisessä epookkitarinassa.

(Tämä on kolmas johtolanka.)

 

 

 

 

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: