Tyttörukka etsii itseään (insalata)

Melisa P:n Sata harjanvetoa ennen nukkumaanmenoa (Loki-kirjat, 2005; Cento colpi di spazzola prima di andare a dormire, 2003; suomentanut Laura Lahdensuu;131 sivua) on nuoren sisilialaistytön päiväkirjaromaani, jota kirjoittaja väittää omaelämäkerralliseksi.

Selvää on, että 14-16-vuotiaalla Melissalla on pakkomielteinen suhde seksiin — aluksi millaiseen vain, pian väkivaltaiseen ja alistavaan. Hänen on kokeiltava kaikkea. Seksikohtaukset eivät vaikuta osallisen vaan ulkopuolisen kirjaamilta. Toisaalta sen voi ajatella kertovan siitä, että tytön mieli on poissa noista usein nöyryyttävistä tilanteista; että hän tarkastelee itseään niissä kuin ulkopuolelta.

Päiväkirja keskittyy Melissan vilkkaaseen seksielämään; perhe ja koulu saavat vain muutaman maininnan. Melissa tuntuu elävän omassa kuplassaan. Vaikuttaa oudolta, ettei keskiluokkainen italiasperhe piittaisi lapsensa menemisistä tulemisista lainkaan. Elleivät ne sitten tapahdu tytön unissa ja kuvitelmissa.

Päiväkirja keskittyy patoutuneen seksuaalisuuden kuvaamiseen, mutta pyrkii lopulta myös kevyesti pohtimaan mitä tarkoittavat vapaus, itsekunnioitus ja rakkaus.

Päiväkirjasta — olipa se aito tai ei — löytyy hämmentynyt mutta estoton naisen alku, joka yrittää löytää itsensä erilaisten seksuaalisten tekojen sekä monien miesten ja yhden naisen kautta. Joko oikeasti tai fantasioissaan.

Huolimatta takakannen lupauksesta — ”hehkuvan raikas ja suorasukainen päiväkirja” — Italia-haasteen salaatti ei ollut kovin raikas, vaan jätti hieman tympeän jälkimaun.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s