Kirjallisissa piireissä

Robert Galbraithin (eli J. K. Rowlingin) toinen Cormoran Strike & Robin Ellacott -dekkari Silkkiäistoukka (Otava, 2014; The Silworm; suomentanut Ilkka Rekiaro; 459 sivua) jatkaa mallikkaasti tekijän uraa rikoskirjailijana.

Tällä kertaa liikutaan Lontoon kirjallisissa piireissä ja kustannusmaailmassa. Leonora Quine palkkaa yksityisetsivä Cormoran Striken etsimään miestään, kirjailija Owen Quinea, joka ei ole ensimmäistä kertaa harharetkillä. Owenia kaipaa vaimon lisäksi erikoislaatuinen tytär Orlando — eivät juuri muut, sillä mies on tunnettu enemmän narsistisena pummina kuin kirjallisena lahjakkuutena. Vaimo on varma, että mies löytyy joko kirjailijaresidenssistä tai jostakin hotellista, eikä tahdo tehdä katoamisilmoitusta poliisille.

Yksityisetsivä saa pian selville, että kirjailijan katoamisen aikoihin tämän tuore käsikirjoitus, ilkeän panetteleva ja sadistisen pornografinen fantasiaseikkailu Bombyx Mori, on levinnyt Lontoon kirjallisissa piireissä herättäen kuvaamissaan henkilöissä ilmeisen ansaittua vihaa ja kostonhimoa. Liekö kadonnut kirjailija enää edes elossa?

Cormoran kipuilee edelleen fyysisesti jalkaproteesinsa kanssa ja henkisesti toipumisessa pitkästä ja hankalasta parisuhteesta. Striken apulainen Robin Ellacott puolestaan taistelee yhä kihlattunsa Matthewn kanssa oikeudestaan uraan yksityisetsivänä. Mustasukkainen Matthew ei tunnu ymmärtävän morsiamensa kutsumusta ja taiteillessaan avomiehensä ja pomonsa välimaastossa Robin antaa tahtomattaan jälkimmäiselle kuvan, ettei — monipuolisesta ja soveltuvasta lahjakkuudestaan huolimatta — sittenkään ole todella kiinnostunut alasta.

Näiden kiinnostavien päähenkilöhahmojen lisäksi romaanissa on mielenkiintoinen joukko kirjailija- ja kustannusmaailman sekä poliisivoimien ja Striken erikoisen suvun henkilöitä. Galbraith on taitava ihmisten ja heidän välistensä suhteiden luoja, erinomainen tunnelmien ja ympäristöjen kuvaaja sekä hyvä juonenkuljettaja. Karsimalla jonkin verran rönsyjä ja katkaisemalla lievää ylipituutta Silkkiäistoukka olisi voinut olla vieläkin nautittavampi moderni mutta perinteitä kunnioittava brittidekkari. Seitsenosaiseksi suunnitellun sarjan seuraavankin osan haluan mielihyvin lukea.

(Syksyn jo saavuttua ehdin vielä tälläkin mukaan Oksan hyllyltä -blogin Rikoksen jäljillä –kesähaasteeseen.)

2 vastausta artikkeliin “Kirjallisissa piireissä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s