Nimi on enne?

Rahtari (Crime Time, 2016; 375 sivua) on Seppo Jokisen 21. Komisario Sakari Koskisesta kertova rikosromaani. Kirja ilmaisi mukaansa heti alkuriveillä ja luin sitä lähes ahmien, muttamutta…

Rahtarin juonikuvio on melkoisen uskomaton. Koska vältän (ehkä liikaakin) juonipaljastuksia, en kerro siitä paljonkaan. On kaksi rinnakkaista tarinaa. Koskisen ryhmän työnä on tutkia kahta lähes samanaikaista väkivaltarikosta: Hervannan lenkkipolun varresta löytyy ihminen henkitoreissaan ja melkein samaan aikaan lähistöltä ruumis rekkavarikolta. Toisena juonena kuvataan, kuinka Lapin perukoilta lähtee kohti etelää rekka, jota kuljettaa Rahtari, lastinaan jotakin hyvin salamyhkäistä ja ilmeisen vaarallista. Vuoroin seurataan rekan matkaa ja vuoroin rikostutkintaa — on selvää, että erillisillä juonilla on yhteys, mutta millainen?

24/7 ei sentään rikoksia tutkita, vaan eletään myös (sarjan lukijoille jo tutuiksi tulleiden) poliisien yksityiselämää. Sakari Koskisen ja Ulla Lundelinin tuoretta suhdetta ei katsota työyhteisössä karsaasti, mutta Ullan kotona on edelleen taannoisesta lähes hengen vieneestä koettelemuksestaan toipumista yrittävä tytär eikä — itsekin riippuvaisuuteen taipuvainen — äiti tohdi paljastaa asioiden todellista tilaa edes rakastetulleen.

Tärkeä pieni asia: Jokinen on sen tason kirjailija-ammattilainen, etten voinut olla pettymättä, kun rikostutkinnan tuoksinassa poliisi sai kirjastosta tietoonsa yhden epäillyn lainaushistorian. Ei siis vain sitä, mitä asiakkaalla on tuolloin lainassa, vaan myös palautettujen lainojen tiedot. Se ei ole luvallista eikä mahdollista. Kirjastoilla ei ole oikeutta säilyttää tietoja asiakkailla lainassa olleista teoksista, vaan tiedon lainoista on poistuttava lainaajarekisteristä, kun lainat palautetaan. En usko, että Hervannan kirjastossa rikotaan lakia.

Onneksi kyse ei ole ratkaisevasta todisteesta, vaan vahvistavasta lisätiedosta. Ei tuollainen kelpo dekkaria pilaa, mutta sanonpahan silti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s