Sandhamnin murhat -sarja paranee edetessään

Ristiaallokossa (WSOY, 2017; I farans riktning, 2014; suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom) on Viveca Stenin Sandhamnin murhien kuudes osa. Sarja on dekkarin ystävän mielestä parantunut jatkuessaan, sillä hieman saippuasarjamaista ihmissuhdekuvausta on yhä vähemmän ja rikoskirjallisuusominaisuuksia siten enemmän.

Kirjan tapahtumat alkavat jouluaattona, kun Sandhamnin viimeiselle lautalle kiirehtii laiha ja stressaantunut nainen, joka majoittuu hotellin yhteydessä olevaan mökkiin. Samaan aikaan sarjan päähenkilöt juristi Nora ja poliisi Thomas aloittelevat kumpikin joulunviettoa tahoillaan — Nora poikiensa ja kiltistyneeltä vaikuttavan ex-miehensä kanssa Sandhamnin mökillään ja Thomas vaimonsa ja vauvansa kanssa Harön saarella.

Kun tuo ahdistuneelta ja väsyneeltä vaikuttanut nainen jouluaamuna löydetään kuolleena kinoksesta, keskeytyy Thomasin joululoma, koska kuolemantapaus on epäilyttävä. Eihän siitä dekkaria syntyisi, jos kuolema olisi luonnollinen.

Naisesta ja hänen elämästään paljastuu monenlaista: muun muassa se, että välit entiseen mieheen ovat erittäin riitaisat ja siitä lienee kärsinyt eniten teini-ikäinen tytär, jonka bulimiaa kukaan ei tunnu huomaavan, ja se, että hän oli tutkiva journalisti, jonka tekstit eivät välttämättä miellyttäneet kaikkia. Onko henkirikoksen syynä työ vai yksityiselämä?

Näistä aineksista Sten on kirjoittanut jännittävän ja pääosin tasapainoisen rikosromaanin, joka on tällä kertaa kaukana saaristolaisidyllistä. Sen sijaan liikutaan Tukholman ja Uppsalan kaduilla ja kodeissa — ja puhutaan vähän jopa politiikkaa.

Noran osuus on tietysti aika irrallinen, koska hänelle ei ole keksitty mitään yhteyttä rikoksen selvittämiseen; mitä nyt käy kävelyllä uhrin isoäidin mökin liepeillä. Silti tämä on sarjan toistaiseksi sujuvin ja yhtenäisin osa. Jään odottamaan jatkoa.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

2 vastausta artikkeliin “Sandhamnin murhat -sarja paranee edetessään”

  1. Olen lukenut tästä sarjasta Juhannusmurhat, ja se oli hyvä. Ja kivasti pääsin henkilöhahmoihin kiinni, vaikka hyppäsin kesken kaiken sarjaan mukaan. Laitoin tämän kirjastovaraukseen. Saaristolaisidylli oli tosin iso osa Juhannusmurhien viehätystä, mutta ehkä tämän sarjan taika toimii urbaanimmassakin ympäristössä. :)

    Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.