Maaseuturomanttisen sarjan avaus

Kirsi Pehkosen Sydämenasioita Jylhäsalmella (Karisto, 2017; 190 sivua) aloittaa maalaisromanttisen kirjasarjan. En ole tämäntyyppisen kirjallisuuden suurkuluttaja, mutta luin sujuvan ja leppoisan romaanin oikein mielelläni ja viihdyin sen parissa.

Romaanin päähenkilö Riina on vastavalmistunut opettaja, joka avopuolisostaan juuri eronneena ja työpaikkahakemuksiin vastauksia odotellessaan tulee kesätöihin itäsuomalaiselle pikkupaikkakunnalle lossirannan kahvilaan. Asumuksekseen hän saa läheisen pikkumökin, jota niin Lossari-kahvilan kuin pari mökkiäkin omistava Sirkka-täti ei nykyajan mukavuuksien puuttuessa enää vuokraa ulkopuolisille. Onneksi sää suosii koko kesän Riinan aamu- ja iltauintirituaaleja.

Lossari on suosittu kahvila vilkkaasti liikennöidyn reitin varrella, ja kun omistaja loukkaa polvensa leikkauskuntoon, saavat sen kolme työntekijää — Riinan lisäksi rempseä lukioikäinen kevarimotoristi Karoliina ja osa-aikainen pitopalveluyrittäjä Heli — huhkia pitkiä vuoroja leipomisen, myynnin ja siivouksen parissa. Töiden ohella ennättää silti jutella niin paikallisten kanta-asiakkaiden ja -asukkaiden, uuden nuoren lossikuskin, erimaalaisten turistien kuin veneilijöidenkin kanssa. Yhden kommellusten illan jälkeen alkaa yksi vihreäsilmäinen purjeveneilijä vierailla Lossarissa tuiki tiheään.

Ihmiset on kuvattu aidoiksi ja itäsuomalaiset kirjoitettu puhumaan murretta luontevasti. Miljöökuvaus luo täydellisen kesäisen idyllin. Juoni kulkee niin kuin tämäntyyppisessä tarinassa kuuluukin: pienten humorististen kommellusten, hullunkuristen väärinkäsitysten ja lievän jännityksenkin kautta kohti romanttista loppua. Ei suositella kyynikoille.

Sarjan seuraavan osan luvataan ilmestyvän keväällä 2018.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

27 vastausta artikkeliin “Maaseuturomanttisen sarjan avaus”

  1. Kirjailijan puheista jokin viikko sitten paikallisen kirjoittajaseuran tapahtumassa olin ymmärtävinäni, että sarjaa yhdistää nimenomaan paikka, fiktiivinen mutta Vehmersalmea muistuttava Jylhäsalmi. Arvaan, että tämän ensimmäisen osan päähenkilö jää toisessa sivuosaan, ja päähenkilöksi nousee joku tämän tarinan sivuhenkilöistä.

   Tykkää

   1. Kiinnostava idea, muutenhan sarjoissa on vähän hankala toteuttaa sarjallisuutta mutta saman paikan ja henkilöiden käytöllä vaihtelevasti sivu- ja päähenkilöinä voi saada kiinnostavia tarinakaaria…

    Liked by 1 henkilö

  1. Olet oikeassa.
   Minua viehättää se, että tästä ”maalaismimmikirjallisuudesta” puuttuu ”perinteisen” chic-litin (jos noin voi sanoa) shoppailu-, ulkonäkö- ja biletysaspekti.

   Tykkää

 1. Kuulostaapa kotoisalta. Olen syntyjäni kuopiolainen ja siellä elänyt kaksi ensimmäistä vuosikymmentäni. Täytyypä suositella tätä isosiskolle. Hän on suuri maalaisromantiikan ystävä ja opettaja, joten tässä olisi varmasti hyvä rentoutuskirja kesäksi.

  Liked by 1 henkilö

 2. Vaikuttaa mukavan lempeältä romaanilta, sellaisillekin on aikansa ja paikkansa. Esimerkiksi ehkä kesällä siellä laiturinnokassa. Suomen maaseutu ja pikkukylät kiinnostavat miljöönä. Meillä on mökki Suomessa maaseudulla keskellä melkein ei-mitään. Siellä voisi tämän lukaista!

  Liked by 1 henkilö

  1. Siellä tälle on varmasti suotuisa aika ja paikka. Toisaalta tällä päässee suomalaiseen unelmakesäfiilikseen vaikka suurkaupungin talvessa.

   Tykkää

 3. Kuulostaa hauskalla tavalla vanhanaikaiselta, vaikka ilmeisesti nykyaikaan sijoittuukin. Niin kuin tuossa kommenteissa mainitsetkin, tämä on hyvää vastapainoa perinteiselle chick lit -shoppailumaailmalle.

  Liked by 1 henkilö

 4. Minä olen lukenut tosi vähän tällaisia nykyaikaan sijoittuvia romanttisia tarinoita, edes chick lit ei oikein innosta. Yhdistän jotenkin romantiikan mielessäni menneeseen ja luen sujuvasti rakkausromaaneja, jos tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen 1960-lukua. Pitäisi varmaan joskus uskaltautua kokeilemaan näitä nykyaikaan sijoittuvia romansseja. Kesäinen kahvila ainakin kuulostaa ihanalta miljööltä. :-)

  Liked by 1 henkilö

 5. Kuulostaa aivan loistavalta kesäkirjalta! Minusta on ihanaa, että näitä maalaisromanttisia kirjoja kirjoitetaan edelleen eikä niitä ole jätetty menneiden vuosikymmenten varaan. Laitan tämän ehdottomasti muistiin, kiitos! Nimen perusteella en nimittäin tähän olisi varmaan tarttunut, mutta kuvauksesi tästä innostaa lukemaan.

  Liked by 1 henkilö

 6. Molemmat kirjat luettu, kivaa lukemista leppoisat savolaiset tunnelmat. Kiva pieni idyllinen maalais kylä ja sen uudet ja entiset asukkaat.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: