Kaiken se kestää

Miten ruman ja julman tarinan kertokaan Aris Fioretos romaanissa Mary (Teos, 2016; Mary, 2015; suomentanut Liisa Ryömä; 337 sivua)! Ja samalla niin pakahduttavan kauniin. Miten on mahdollista kirjoittaa diktatuurista, vankeudesta, mielivallasta, kidutuksesta ja eristämisestä näin?

Nimihenkilö on 23-vuotias arkkitehtiopiskelija, joka elää nuoruuttaan Ateenassa sotilasdiktatuurin aikana 1970-luvulla. Poikaystävä Dimos kuuluu sotilashallintoa vastustavaan opiskelijaliikkeeseen. Nuori nainen vangitaan, kun hän mielenosoituksen melskeessä etsii Dimosta kertoakseen tälle olevansa raskaana.

Vankilassa Mary ei suostu kertomaan mitään, ei edes nimeään. Hänet karkotetaan Rottasaarelle muutamaan muun naisvangin, joista yhdellä on mukanaan pieni poikansa, kanssa. Naisten on määrä sotilaiden vartioimina valmistella aiemminkin vankilana toimineet, mutta sittemmin kansainvälisestä painostuksesta johtuen tyhjennetyt, vankilarakennukset jälleen diktatuuria uhmaavien miesvankien käyttöön.

Mary on vahvan naisen tarina ja intensiivinen kannanotto vapauden puolesta. Luvut, jotka kuvaavat elämää ennen vankilaa, keventävät muuten ahdistavan raskasta tarinaa.

 

naistenviikko2017
Tuijata. Kulttuuripohdintoja kokoaa yhteen kirjabloggaajien naistenviikkopostaukset.

 

 

 

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

12 vastausta artikkeliin “Kaiken se kestää”

 1. Tuulevi, sait kiinnostumaan. Olen lähiaikoina lukenut kaksi kirjaa, jossa päähenkilö on (tai on jonkin aikaa) vankilassa, Raili Mikkasen Hilja ja Petina Gappah Muistojen kirja. Suljettu, kontrolloitu yhteisö kuvastaa äärimmillään yhteiskunnan arvoja.

  Kiitos naistenviikko-osallistumisesta. Voit vielä tämänpäiväiseen koontiini liittää linkkisi 😀.

  Liked by 1 henkilö

 2. Mary on kyllä vaikuttava kirja, harmittaa kun en saanut siitä kirjoitettua mitään ennen kuin palautin kirjan kirjastoon. Olen vuoden sisään ollut kuuntelemassa Fioretosia kaksi kertaa, ensin Helsingin kirjamessuilla ja sitten Helsinki Litissä, jossa hän keskusteli juurikin ihanan Petina Gappahin ja Sirpa Kähkösen kanssa. Se oli valtavan kiinnostava keskustelu. Ihmettelen yhä uudelleen, miten Fioretos osaa miehenä kuvata niin herkkävaistoisesti naisen sielunelämää. Minulta myös lämmin suositus Gappahin romaanille, myös hänen novellinsa ovat hurjan kiinnostavia.

  Liked by 1 henkilö

 3. En ole tätä kirjaa lukenut, mutta muutamat blogijutut ovat kyllä jääneet mieleeni. Varsinkin, kun pelkän kannen perusteella luulin kirjaa aluksi jonkinlaiseksi ruoka-aiheiseksi jutuksi. :) Aihe on sen verran rankka, etten ehkä tästä oikein innostu.

  Liked by 1 henkilö

 4. Olen miettinyt tämän kirjan lukemista jo aikaisemmin, mutta kirja kuulostaa sen verran julmalta, ettei vielä ole tullut sopivaa hetkeä. Tämä lomakin on ollut yhtä matalaliitoa, enkä halua lukea liian painostavaa ja ahdistavaa tarinaa lievässäkään stressitilassa…

  Liked by 1 henkilö

 5. Tuulevi, aivan samoin minäkin ajattelin tai ihmettelin. Mitä voi kirja, jossa on järkyttävä aihe ja ahdistavat tapahtumat samalla olla niin kauniisti kirjoitettu. Kauniisti ja kirkkaasti. Ihan parhaita tänä vuonna lukemiani.

  Liked by 1 henkilö

 6. Minä haluaisin lukea tämän ja avartaa maailmankuvaani, mutta tämä on mulle liian julmaa. Uskon että saisin luettua, mutten aloitettua, jos ymmärrät mitä tarkoitan. Tuo Mikkasen kirja tarttui nyt kuitenkin tästä matkaan eli kirjastoon siitä varaus 😉

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: