Leppoisa kesädekkari

Eppu Nuotion uusi dekkarisarja Ellen Lähteen tutkimuksia alkaa Myrkkykeiso-nimisellä (Otava, 2017; 252 sivua) kepeällä kesätarinalla, jossa eletään Turussa ja Kemiönsaarella.

Mirkka Kairikko on lähtenyt kesämökille Kemiönsaareen valvoakseen siellä tehtävää remonttia ja päästäkseen hetkeksi arjen pyörittämisestä. Hänen miehensä Timo on aivan pulassa parivuotiaan tyttärensä kanssa, mutta onneksi marttojen kotiapu Ellenin hahmossa tulee hätiin. Sitten käy ilmi, että Mirkka on kadoksissa. Ja pysyy. Viikkoja.

Ellenin lisäksi keskushenkilönä toimii naapurissa asuva Samuel, jonka teinikipuilua seurataan oheisjuonena. Yllättäen siihen kytkeytyy venäläislähtöisen äidin suuri salaisuus. Veikkaan, että Ellen ja Samuel tekevät jatkossakin yhteistyötä.

Ellen Lähde (niin sitten jään) on hupaisa nimi. Pidän Ellenin liki kuusikymppisestä marttahahmosta enemmän kuin Nuotion aiemman dekkarisarjan nuoresta ja superongelmaisesta Pii Marinista, mutta mitä ihmettä kirjailija oikein on tarkoittanut kirjoittaessaan järki-ihmiseksi kuvatun kartanpiirtäjä- ja puutarhuripäähenkilönsä pohtimaan näin:? ”Ammatti toisensa jälkeen katoaa, miespolvet vaipuvat unholaan. Pian ammattikalastajia ei enää ole lainkaan, Ellen ajattelee, eivätkä tulevat sukupolvet tiedä, että kala nousi joskus merestä eikä purkista.” Kalastetaanko tulevaisuuden purkkikalat jo nyt vai kalastavatko niitä harrastajat vai materialisoituvatko kalat jostakin suoraan purkkiin?

Muilta osin kirja on helppoa luettavaa, joskaan en täysin voi niellä sitä, etteivät poliisit muka Mirkkaa ennen Elleniä löydä. Lepposan kesädekkarin juoni on heppoinen, mutta sen verran sujuvasti Nuotio kirjoittaa, ettei tästä oikein voi olla pitämättäkään.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

14 vastausta artikkeliin “Leppoisa kesädekkari”

 1. Hauskaa, että kirja sijoittuu Kemiönsaareen. Siellä tulee käytyä joka kesä. En ole lukenut Eppu Nuotiolta muuta kuin yhdessä Pirkko Soinisen kanssa kirjoitetun Nainen parvekkeella ja se ei minua oikein vakuuttanut. Tuo kalastusjuttu on kyllä erikoinen, ehkä tarkoittaa että tuoreen kalan ostaminen (suoraan kalastajalta) on vähentynyt?!

  Liked by 1 henkilö

 2. Olen muistaakseni lukenut yhden Pii Marin -kirjan, ja se sarja jäi minun osaltani siihen. Tämä sen sijaan kuulostaa ihan kivalta kesäkirjalta, ja kirjan kansi on tosi mukavan pirteä. Suomen kieli se on sitten ihanan rikas – aivan mahtava nimi kirjan päähenkilöllä. :)

  Liked by 1 henkilö

 3. Olenkohan ikinä muuten lukenut Eppu Nuotion yhtään kirjaa, vaikka kirjailijan nimi onkin ihan tuttu… Voi olla, etten! Pidän tämän mielessä, kun joskus tekee taas mieli tarttua dekkariin. Minulla dekkari-into menee täysin kausittain: hetken tekee mieli ahmia monta yhteen menoon ja sitten on pidempään hiljaista sillä rintamalla.

  Liked by 1 henkilö

 4. Ellen Lähde on mielestäni nerokas nimi ja etukäteen ajateltuna voi olla melko hulvatonkin sankaritar. Kirsin Book Club oli Eppu Nuotion kanssa keskustelemassa Nainen parvekkeella -kirjasta Helsingin Kirjamessujen lukupiirissä ja Epun (ja Pirkko Soinisen) jutut olivat todella kiehtovia. Jos tämä Ellen on heppoinen, niin se on sääli, sillä Eppu kirjoittaa kyllä todella sujuvasti.

  Liked by 1 henkilö

 5. Aina välillä kevyet kesädekkarit ovat oikein paikallaan :-)
  Tämän voisi hyvinkin jossain välissä kuvitella hotkaisevansa, vaikka kalat sitten hyppisivätkin tulevaisuudessa purkkiin ihan itsestään…

  Liked by 2 people

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

EAHIL 2020

Be Open Act Together

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

%d bloggaajaa tykkää tästä: