Henkilökohtaista

Selja Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa (Gummerus, 2017; ei sivunumerointia) on hämmentävää luettavaa. Tuntuu kuin pääsisi/joutuisi kurkistamaan hyvin (liian?) syvälle toisen ihmisen mieleen ja vieraiden ihmisten parisuhteeseen. Minäkertojanainen kuvaa miehensä katoamista eli muuttumista naiseksi omasta näkökulmastaan, intiimisti, sydänverellä, surren, luopuen, vihaisena, lannistuneena, kapinoiden.

Toisella kerronnan tasolla päähenkilönä on löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbus — lukuisine eri nimimuotoineen, syntymäpaikkoineen, ulkonäköineen ja väärine karttoineen — eli mies, joka purjehti Espanjasta Väli-Amerikkaan, mutta uskoi sitkeästi tulleensa Intiaan, koska oli lähtenyt etsimään meritietä sinne. 

Nainen on löytänyt miehen, joka osoittautuukin naiseksi. Löytöretkeilijä on löytänyt Intian, joka osoittauukin uudeksi mantereeksi. Naisen on vaikea sanoa miehen uusi nimi. Me sanomme alkuperäisiä amerikkalaisia yhä intiaaneiksi.

Ahava kirjoittaa upeasti. Teoksen rakenne on loistava ja kieli riipaisevan kaunista. Tämän kirjan lukeminen sai minut haluamaan lukemaan hänen aikaisemmankin tuotantonsa, vaikka aiemmin vaikkapa sellaisen nimen kuin Taivaalta tippuvat asiat saanut teos ei ole saanut minua kiinnostumaan ollenkaan. Nyt on pakko selvittää, miten asiat oikein voivat tippua…

4 ajatusta artikkelista “Henkilökohtaista

 1. tuijata

  Minua(kin) aluksi mietitytti, joudunko liian syvälle kirjailijan kriisiin, mutta kirja kehittyi kaunokirjallisuudeksi, kiitos kielen ja Kolumbuksen. Suosittelen Taivaalta tippuvia asioita, sillä kyllä sieltä tippuu asioita.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
 2. kirjaluotsi

  Tämä kirja on tosiaan aiheuttanut monenlaisia reaktioita. Minutkin jätti vähän hämmentyneeseen tilaan, mutta lähinnä ulkokirjallisista syistä. Ennakkomarkkinoinnin perusteella luulin, että kirja kertoo muistisairaudesta, kunnes näin kirjailijan haastattelun. Tämä on kaunokirjallisesti hieno ja vaikuttava teos, mutta autofiktioon suhtaudun vähän varauksella. Minäkin aion ehdottomasti lukea hänen edelliset teoksensa. Minua kiinnostaa erityisesti esikoinen Eksyneen muistikirja, joka siis oikeasti kertoo muistisairaudesta :)

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Tuulevi Kirjoittaja

   Kiitos kommentista.
   Ulkokirjalliset syyt eivät häirinneet minua. Eikä lopulta lopulta sekään, että on autofiktiota, vaikka aluksi tuntuikin liian intiimiltä. Pidin myös subjektiivisuudesta. Se toimi tässä hyvin.

   Tykkää

   Vastaa

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.