Tuntemattomat naiset

Toinen tuntematon (WSOY, 2017; 376 sivua) on Johanna Catanin ja Lari Mäkelän toimittama kahdenkymmenenkahden kirjoittajan — Laura Gustafsson, Joel Haahtela, Antti Heikkinen, Venla Hiidensalo, Mikko Kalajoki, Katja Kettu, Tommi Kinnunen, Tapio Koivukari, Juha-Pekka Koskinen, Tuomas Kyrö, Sirpa Kähkönen, Taina Latvala, Jenni Linturi, Laura Lähteenmäki, Mooses Mentula, Inka Nousiainen, Riikka Pulkkinen, Niina Repo, Minna Rytisalo, Petri Tamminen, Tuula-Liina Varis ja Hanna Weselius — novellikokoelma, jossa nykykirjailijat ovat tarttuneet Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan (1954) vähäisiin naishahmoihin kertoakseen vaimoista, äideistä, rakastetuista, lapsista, sisarista, naapurintytöistä, ystävistä, lotista, petroskoilaisnaisista…

Tekstit ovat ikään kuin vastaus Väinö Linnan romaanille, mutta myös sen tulkintaa ja soveltamista. Ehkä voidaan puhua jopa fanifkitiosta? On luultavasti hyvä olla ennen tätä tuntemattomansalukenut, mutta toki voi käydä niinkin päin, että tämä kokoelma saa kiinnostumaan Linnan tekstistä. Itse ajattelin lähiaikoina lukea Sotaromaanin (2000), joka on Tuntemattoman sotilaan lyhentämätön versio.

Jokaista novellia edeltää lainaus Tuntemattomasta sotilaasta, joten lukija tietää, kenet (ja missä tilanteessa) kirjailija on ottanut novellinsa lähtökohdaksi. Novellit ovat luonnollisesti tyyliltään ja lähestymistavaltaan hyvinkin erilaisia niin kuin kirjoittajansakin. Joitakin tosin yhdistää yksi hahmo: kävellen tai polkupyörällä lähestyvä pappi mustassa asussaan tulossa tuomaan surusanomaa.

Jokaisen lienee helppo löytää näistä kertomuksista itselleen ainakin yksi mieluinen. Minua teksteistä koskettivat eniten Sirpa Kähkösen ”Kesän 1939 poutapilvet”, Tommi Kinnusen ”Nuku nurmelle hyvälle”, ja Laura Lähteenmäen ”Tummuva vihreys”. Entä sinua?

 

 

 

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

23 vastausta artikkeliin “Tuntemattomat naiset”

 1. Tämä oli minulle ehdottomasti yksi viime vuoden suurimmista kirjaelämyksistä. Pidin valtavasti. Ja pidin monestakin tekstistä, Kinnusesta minäkin, samoin esimerkiksi Niina Revon Martasta ja Katja Ketun Juro & Rukasta.
  Kuuntelin kirjan äänikirjana, mutta aion hankkia tämän myös perinteisenä kirjana itselleni, sillä haluan palata näihin teksteihin myöhemmin myös lukien. Luulen, että tämä on niitä teoksia, joissa eri tekstit tuntuvat läheisiltä eri lukukertoina.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommenista. Olet varmasti oikeassa eri lukukerroista. Luulen myös, että novellit voivat koskettaa/vaikuttaa eri tavoin luettuina kuin kuultuina. Kuka tämä luki? Novellit ovat minusta niin eriäänisiä, että melkein kuvittelisin kaikille omat ääneenlukijat. :)

   Tykkää

 2. Minä pidin myös tästä kokoelmasta. Olin heti sen luettuani Tuntematon sotilas -elokuvan kutsuvierasensi-illassa, mikä oli hieno kokemus. Sen jälkeen luin monet novellit uudestaan ja suosikikseni nousi Antti Heikkisen Jauhot. Lyytin tarina sopi kuin jatkoksi elokuvalle.

  Liked by 1 henkilö

 3. Itselläni on edelleen Tuntematon sotilas lukemattomana omassa hyllyssä. Voisinkin siihen tarttua kun saan sen Ylpeyden ja ennakkoluulon ruksittua listaltani suoritetuksi klassikoksi. Tosin tämä Toinen tuntematon houkuttelisi tällä hetkellä paljon enemmän! Saa nähdä kumpaan päädyn ensiksi.

  Liked by 1 henkilö

 4. En ole tätä sinänsä kiinnostavan kuuloista novellikokoelmaa lukenut ja Tuntemattoman sotilaankin ”pakkoluin” hutiloiden koulussa eli toisin sanoen vain selailin. Nämä novellit voisivat olla enemmän ns. minun juttuni (vaikka ihan kauheasti eivät kyllä kiinnosta nämäkään, mutta se johtuu aiheesta eli sota ei kiinnosta), mutta toisaalta moni muukin on maininnut, että olisi hyvä jos olisi Tuntemattoman sotilaan lukenut. Se (Tuntematon sotilas) taas ei edelleenkään kiinnosta.

  Mutta eihän sitä koskaan tiedä! Mieli on muuttuvainen eli jätetään se avoimeksi. :)

  Liked by 1 henkilö

 5. Tuntematon on minulta vielä (!) lukematta, mutta tässä novellikokoelmassa on todella monta kiinnostavaa kirjailijaa, joten tähän voisin tutustuakin. Riikka Pulkkinen, Venla Hiidensalo, Katja Kettu ja Laura Lähteenmäki ovat nimiä, jotka kyllä houkuttelevat minut lukemaan, olipa aihe mikä hyvänsä. :)

  Liked by 1 henkilö

 6. Ostin tämän kirjamessuilta ja odotan lukemista kovasti, mutta jostain syystä kirjastolainat tuppaavat menemään oman kirjahyllyn ohi lukulistalla. Yksi työkaverikin tätä juuri tällä viikolla kehui ja kertoi lukeneensa yöunien kustannuksella.

  Liked by 1 henkilö

 7. Tämä on kiinnostanut jo hetken, e-kirjapalvelussani tämä taisi olla vain äänikirjana ja siksi se on jäänyt. En ole varma miten eriääniset tekstit toimivat äänimuodoss, kokeillahan toki voisi. Monta kiinnostavaa kirjailijaa tässä ainakin on ja Tuntemattomastakin saattaisin muistaa jotain, vaikka lukemisesta on jo aikaa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista.
   MInullakin on Tuntemattoman sotilaan lukemisesta todella kauan, mutta muistaahan siitä yllättävän paljon. Ja voihan tämän lukea, vaikkei muistaisikaan.

   Tykkää

 8. Minusta Toinen tuntematon on aivan loistava idea, joka syntyi Kirsi Pihan ja muiden Ellun kanojen keskustelusta. Ihailen myös sitä, kuinka rivakasti he saivat asian ideasta toteutukseen. Ollessani julkaisutilaisuudessa kuulin, että kaikki kirjailijat olivat lähteneet innolla mukaan ja tarinatkin olivat jakautuneet hyvin luontevasti. Mielestäni tämä oli todellakin SE Suomi 100 -kirja!

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: