Kosto

Nimetön (Karisto, 2017; 326 sivua) on Jyri Paretskoin ensimmäinen aikuisten romaani ja dekkari. Eikä ollenkan hullumpi sellainen.

Toimittaja Otso Vaarna on joutunut parisuhteestaan ja kodistaan poliisikaverinsa Tuomaan nurkkiin asumaan jäätyään kiinni syrjähypystä melko erikoisella tavalla. Kohtalokkaaksi osoittautunut kaunis nainen vei hotellihuoneessa paitsi muistin myös vasemman käden nimettömän sormuksineen. Erja-vaimo on kerrasta-poikki-tyyppiä eivätkä humalaiset aneluretket entiselle kotiovelle johda mihinkään.

Poliisista, vaikka kuinka olisi paras ystävä, ei ole apua naisen löytämisessä, sillä tuntomerkit ovat huterat eikä nimestä ole tietoa. Muuten Tuomas on suorastaan ylimaallisen avulias ja pitkämielinen ystävänsä suhteen.

Kun Otso sattumalta saa selville, että on muitakin nimettömänsä menettäneitä, tulee sormi- ja sormusvarkaan jäljittämisestä hänen elämänsä sisältö ja päämäärä. Jotenkin hän kuvittelee, että naisen löytäminen voisi korjata myös tuhotuneen avioliiton.

Otson edesottamusten rinnalla valotetaan myös salaperäisen naisen näkökulmaa. Mustasukkaisen koston edetessä paljastuu vähitellen suorastaan makaabereja yksityiskohtia.

Nimetön tarjoaa mustan huumorin sävyttämää kotimaista psykologista jännitystä. Juoni etenee pääosin sujuvasti, vaikka pieni tiivistäminen olisi ehkä kannattanut. Kielellisesti moitteeton teos on kelpo alku dekkaristin uralle.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

17 vastausta artikkeliin “Kosto”

 1. Olen nähnyt Paretskoin jokunen vuosi sitten, kun Kirjavälitys järjesti kirjatapahtuman Oulussa ja hän oli siellä puhumassa. Kertoi, että aina kun hänen jossain virastossa pitää kertoa nimi, ei kukaan osaa kirjoittaa sitä oikein, vaikka hän tavaa kirjain kirjaimelta. Ihmisille tulee yllätyksenä, että nimensä kirjoitetaan samalla tavalla kuin se lausutaan. Vaikutti hauskalta persoonalta, mutten innostunut lukemaan Shell’s Angels -sarjaa. Kivaa siis kuulla, että on lähtenyt myös aikuisten kirjoja kirjoittamaan.

  Liked by 1 henkilö

 2. Ai Nimetön-nimi viittaa siis nimettömään :D Olen tätä silmäillyt somessa ja lisännyt virtuaaliseen lukulistaani. Nimistä sen verran, että Niina mainitsee yllä Paretskoin suositun nuortenkirjasarjan, jota en vielä ole osaakaan lukenut (uusin on kuitenkin tulossa luentaan piakkoin). Se on nimeltään Shell’s Angles, ei Angels, kuten minäkin sen ensin olin lukenut!

  Liked by 1 henkilö

  1. Totta Kirsi, Shell’s Anglesin eli Shellin kulmien esikuva on Iisalmessa todellisuudessakin olemassaoleva Noparin Shell. Minulle tuttu ja nostalginen paikka, sillä mummoni asui sen naapurissa 😊

   Liked by 1 henkilö

  2. Kiitos kommentista.
   Siihen juuri! Kyllä tämä kannattaa lukea.
   Olen harkinnut myös nuortenkirjojen testaamista.
   Kiitos – olen aina lukenut sen angels… :D

   Tykkää

 3. Paretskoihin on pitänyt tutustua jo jonkin aikaa, mutta tämän perusteella taidan testata niitä nuortenkirjoja. Sinänsä ihan tykkään kyllä dekkareista, mutta jo tämä syrjähyppykuvio nosti karvat pystyyn. Otan dekkarini tällä hetkellä mieluummin joko dystooppisina tai päähenkilön oman elämän suhteen keveämpinä. :)

  Liked by 1 henkilö

 4. Hih. Shell’s Angels minäkin tuon olen lukenut aina… hyvä, että selvisi. Kirjoja siis en ole lukenut, ehkä siinä kohtaa olisi huomannut :-)
  Kuulostaa jännästi vinksahtaneelta dekkarilta. Täytyy pitää mielessä, jos osuuu vastaan. Tosin mulla on alkuvuosi mennyt aikalailla keveän hömpän puolelle…

  Liked by 1 henkilö

 5. En ole Paretskoilta lukenut vielä mitään, mutta olen kyllä laittanut merkille hänen nuortenkirjansa. Tämä dekkari voisi olla silti olla enemmän minun makuuni. Kotimaisia dekkareita ei juuri tulekaan luettua, edellisestä on jo tosi kauan..

  Liked by 1 henkilö

 6. Kotimainen ja dekkari, ei siis ensimmäisenä omalla lukuistalla :) Mutta tästä syystä on mukava lukea muiden postauksia, jotta avartaa vähän omaakin kirjallista näkökulmaansa. Jännittävältä vaikuttavasta juonesta huolimatta, en silti innostunut lisäämään tätä kirjaa omalle lukulistalleni :)

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: