Putoamiset, sattumat ja iskut

Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat (Gummerus, 2015; 222 sivua) on joko romaani tai neljän novellin sarja.

Luvut (tai novellit) ”Seinään haudattu tyttö”, ”Hamish MacKayn viisi salamaa”, ”Merenneito loiskii” ja ”Sen pituinen se” kertovat perheestä, jonka äiti kuolee, kun hänen päälleen putoaa taivaalla lentävästä lentokoneesta jäälohkare.

Jäljelle jäävät Saara-tyttö ja hänen isänsä, jotka asuvat tytön sahanpurutaloksi nimittämässä ikuisessa remonttikohteessa, ja tytön täti, kartanossa asuva kaksinkertainen lottovoittaja, joka käy kirjeenvaihtoa skotlantilaisen Hamishin kanssa. Hamishiin on iskenyt salama viisi kertaa. Myöhemmin kuvaan tulee mukaan isän uusi nainen.

Näkökulma on pääosin Saaran ja jotekin sadunomainen. Isä ei surultaan pysty toimimaan, joten äiditön perhe muuttaa tädin luo kartanoon. Täti auttaa ensin, mutta nukkuu sittemmin kolme viikkoa voitettuaan toisen kerran loton jättipotin.

Teos on hienosti kirjoitettu, mutta jättää silti viileän olon. Tapahtuu surullisia, kauheita asioita, mutta ne eivät kosketa. Satumaisuus etäännyttää.

(Kielipoliisi minussa vastustaa kirjan nimeä. Opin jo koulussa, että vain nesteet tippuvat, eikä asia ole mitään konkreettista, joka voisi tippua, tai edes pudota.)

6 ajatusta artikkelista “Putoamiset, sattumat ja iskut

 1. Elegia

  Minäkin olen lukenut tämän ja hieman samanlaisia fiiliksiä heräsi. Etenkin kirjan ensimmäinen osa oli vahva, mutta ote jotenkin kirposi jatkossa. Ehkä tarina levähti liikaa. Kauniisti kirjoitettu kyllä, joten mielellään kirjan luki.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
 2. Airi/Kirsinbookclub

  Tuo ajatuksesi, että Ahavan kirjassa voisi myös olla neljä novellia, oli minusta nerokas. Niin tietenkin! Olen kirjan lukenut ja pidin siitä, mutta tarinan hajautuminen vähän häiritsi. Novelliajatus teki ymmärrettävämmäksi.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Tuulevi Kirjoittaja

   Kiitos kommentista.
   Novelleina minä sen luin. Kustantajan kirjaesittelystä sitten myöhemmin huomasin, että sanovat romaaniksi.

   Tykkää

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s