Häiritsevää lyhytproosaa

Maija Sirkjärven esikoisnovellikokoelman Barbara ja muita hurrikaaneja (Teos, 2018; 235 sivua) voinee lukea kuuluvaksi niin sanottuun suomikummaan. Kirjan yhdestätoista novellista jokainen on vähintään häiritsevä ja osa suorastaan ällöttäviä.

Kuin hurrikaanit näiden kertomusten henkilöt rikkovat joko oman tai muiden elämän. Yleensä käy huonosti tai hyvin huonosti. Tarinat ovat kuin painajaisia.

Jos absurdius viehättää eikä väkivalta ällötä, tästä voi varmaan pitää paljonkin — niin kuin Reader, why did I marry him? Omaa lukuoloani kuvaa novellissa ”Ullan ja Banskun tuho” esiintyvän Kertun kokemus:

Mitä tämä on? Kerttu ajatteli. En ymmärrä ollenkaan. Miksi he käyttäytyvät noin? Miksi he käyttäytyvät noin? Miksi he käyttäytyvät noin? Kysymys puristi hänen aivojaan, ja hän käänsi katseensa ikkunaan.”

Outoudestaan ja jopa vastenmielisyydestään huolimatta teos on helppolukuinen.

4 ajatusta artikkelista “Häiritsevää lyhytproosaa

 1. Elegia

  Minua tämä kiinnostaa kovasti. Tosin nyt hieman latistuivat odotukset, jos on paljon väkivaltaa. Minulla ei sinänsä ole mitään väkivaltaa vastaan (kirjallisuudessa siis, muuten on), mutta mielellään haluan sen perustellusti enkä vain tehokeinona. Mutta ehkä tässä se (väkivalta) kuuluu asiaan ts. se on jotenkin hienosti perusteltu, heh. Noh, täytyypä kokeilla kunhan joskus saan kirjan käteeni!

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
 2. Elegia

  Joo, tarkoitan enemmänkin sitä löytääkö lukija jonkin perustelun väkivallalle – siis muun kuin on väkivaltaa väkivallan ”ilosta”. Mutta sehän on toki kunkin lukijan subjektiivisesti päätettävissä.

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Tuulevi Kirjoittaja

   Niin on. Minä en löytänyt juuri muuta perustelua kuin halun aiheuttaa ällötystä. Harmi sinänsä, koska kirjoittaa Sirkjärvi osaa. Mielikuvitus vain vaikuttaa painajaismaiselta.

   Tykkää

   Vastaa

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.