Canthin sanat elävät

Oikeastaan kaikki, mitä Canth kirjoitti – lehtitekstit, näytelmät, kirjeet, proosa – perustui ajatukseen siitä, että hänen esittämänsä ajatukset kutsuvat vastaamaan ja keskustelemaan.

Mitä Minna Canth todella sanoi? (WSOY, 2019; 270 sivua) on Suvi Aholan kokoama, teemoittama, taustoittama ja tulkitsema kokoelma Minna Canthin tekstejä. Ahola on poiminut ja teemoittanut tekstejä novelleista, näytelmistä, kirjeistä ja artikkeleista lukuihin Lapsuudesta, Rakkaudesta ja seksistä, Naisista ja miehistä, Köyhyydestä, Kirjoittamisesta, Uskosta ja epäilystä sekä Naiseudesta ja vanhenemisesta.

Jo tämä kertoo, kuinka monipuolisesti Canth kirjoitti ja mitä kaikkia aiheita hän pohti ja käsitteli. Otsikot eivät avaa kaikkea, sillä aiheita ovat muun muassa ja ainakin koulutus, tasa-arvo, kasvatus, lapsityövoima, ystävyys, prostituutio, vapaus, nälkä, työläisten asema, kutsumus, äitiys ja kaupankäynti.

Canth ei pelännyt asettua alttiiksi halveksunnalle ja ylenkatseelle, vaan arvosteli aikansa yhteiskuntajärjestystä terävästi julmastakin kritiikistä ja suoranaisesta vihasta huolimatta. Hän oli taitava yhteiskuntakriitikko, joka osasi perustella, ei yleensä provosoitunut, ja otti vakavaankin asiaan usein myös hieman humoristisen juonteen.

…hiukan arvostelua tästä yhteiskunnasta, jonka järjestämiseen ei meillä naisilla mitään oikeutta ole eikä ole ollut, ja jonka epäkohdista emme siis mitään edesvastausta kanna… Ja että se monessa kohden peräti kelvottomaksi löydetään, siitä ei epäilemistä.
… herra piispa aivan suotta Jumalaa siitä syyttää. Kyllä se järjestelmä vain on miesten laittama, ei se muuten olisi niin kunnottomaksi tullut. Etupäässä pelkään paavien ja piispojen olleen uskollisesti mukana siinä toimessa.
… naiset estettiin yliopistoon pääsemästä siitä syystä … että arveltiin naisten sen kautta turmeltuvan ja tulevan yhtä huonoiksi kuin miehet nyt ovat. Tuossa kenties on vähän perää. Ehkä todella miesten sivistys on yhtä ummehtunutta ja onttoa kuin heidän uskontonsa ja moraalinsakin. Siinä tapauksessa taivas meitä varjelkoon heidän yliopistoistaan.

Minna Canth (1844-1897) oli rohkea nainen, joka pyrki parantamaan kaikkien alistettujen — naisten, tyttöjen, köyhien, työläisten, orpojen, yksinhuoltajien — asemaa ja edistämään tasa-arvoa. Hän eli aikana, jolloin suomen kirjakieli vasta muotoutui ja realistinen romaani oli vasta syntymässä eikä lukutaitokaan vielä ollut tavallista, ja kirjoitti muun muassa siksi novelleja lehtiin ja näytelmiä esitettäviksi.

Eilen minä täytin 44 vuotta. Ajatelkaa neljäkymmentä ja neljä! Mutta aijon minä vielä tallata tämän pallon multaa parikymmentä vuotta. Ja ahkerasti kirjoitella. Kun vaan nuo aivot kestäisivät. Mutta eivätköhän ne kestä, koska ovat tähänkin saakka kestäneet.

Canth kuoli kuitenkin jo alle 10 vuotta myohemmin. Mutta hänen tekstinsä on edelleen elävää, ajankohtaista ja suorasukaista. Yhä hän haastaa meitä ajattelemaan.

Huomenna on Minna Canthin ja tasa-arvon päivä. Minna Canthia juhlitaan tänä vuonna aivan erityisesti, koska hänen syntymästään tulee kuluneeksi 175 vuotta. Minnaa voi juhlia muun muassa

Tämä teksti osallistuu Yöpöydän kirjat -blogin Minna Canth -lukuhaasteeseen.

Olen lukenut Minna Canthiin liittyen hiljattain myös kuvakirjan Minna!, romaanin Rouva C, joka voitti Bonnierin suuren journalistipalkinnon, sekä esseekokoelman Punaiset kengät.

P. S. Harvoin kommentoin kansia, mutta nyt ihmettelen, miksi Minna on ”kaadettu” tämän teoksen kannessa?

 

 

 

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

18 vastausta artikkeliin “Canthin sanat elävät”

  1. Minäkin olen lukenut tämän ja minusta kirja on tosi hieno johdatus Canthin ajatuksiin ja tuotantoon. Itseäni kiinnostivat erityisesti eläväiset kirjeet ja terävät sanomalehtikirjoitukset.

    Liked by 1 henkilö

  2. On hyvä, että Canth-kirjallisuus elää uutta renessanssiaan, ja että tarjontaa on erilaisille lukijoille. Itse olen aikanani lukenut Canthin tekstejä niin paljon, etten usko löytäväni tästä kirjasta paljoa uutta, mutta tuo mainitsemasi kuvakirja kiinnostaa. Myös Rytisalon romaani on minulla vielä kesken, mutta näin klassisista henkilöistä lukemisella ei ole koskaan kiire – teokset eivät vanhene, niillä on aina tilaus.

    Liked by 1 henkilö

  3. Täytyy myöntää, että itselläni on sangen huono Minna Canth -tietämys. Pitäisi oikeasti tarttua johonkin Minna Canthista kertovaan kirjaan ja opetella tällä tavoin tuntemaan Minna. :)

    Liked by 1 henkilö

  4. Vaikuttaapa kiinnostavalta kirjalta, joka voisi olla juuri minulle sopivaa luettavaa, sillä en ole Canthilta lukenut kuin yhden novellin. Tämä kirja voisi olla mainio johdatus hänen teksteihinsä ja ainakin kirjoitukseesi valitsemasi lainaukset ovat kiinnostavia! Ehdottomasti olen kiinnostunut lukemaan myös Canthin tuotantoa enemmän, mutta jokin tällainen ”koonti” olisi ehkä kiva lukea ensin.

    Minustakin olisi kivea tietää onko kannen kaatuneella/kaadetulla Minnalla jokin symbolinen merkitys (niitähän tulee heti mieleen vaikka mitä) vai onko se vain tungettu kirjan alareunaan makoilemaan, kun ei muualle mahtunut :D

    Liked by 1 henkilö

  5. Tämä kirja löytyy myös minun lukulistaltani nyt kun olen vihdoin liittynyt Canth-herännäisten joukkoon! Rytisalon kirja pisti katsomaan Minnan kuvaa ihan toisella silmällä. Mahtavaa, että näitä Canth-kirjoja nyt ilmestyy ja että hänen ajatuksiaan tuodaan esille eri muodoissa.

    Liked by 1 henkilö

  6. En ole tähän vielä tarttunut, vaikka muuten olen viime aikoina tutustunut Canthiin melko intensiivisesti niin teatterissa kuin kirjallisestikin. Yritin tätä kuunnella, mutta siihenhän tämä ei ainakaan minun makuuni sopinut lainkaan. Ja hyvältä yöpöytäkirjalta kuulostaa, teemoittelu jakaa aineiston niin ettei tarvitse kaikkea heti kannesta kanteen lukea. Ellei sitten teksti vie mennessään ;-)

    Minna /Kirsin Book Club

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos kommentista.
      Voi tosiaan olla, että sopii paremmin luettavaksi kuin kuunneltavaksi. Itse olen melko huono kuuntelemaan kirjoja. Viimeksi kun yritin ilman, että teen samalla jotain, nukahdin.

      Tykkää

  7. Olen lukenut häpeäkseni hirmuisen vähän Canthia tai Canthista. Silti hän tuntuu olleen riemastuttavan teräväkielinen ja suora teksteissään ja aiheethan ovat edelleen monella tavalla ajankohtaisia.
    Tuo ylläoleva lainaus piispoista ja naisista yliopistossa on todella voimallinen.

    Liked by 1 henkilö

  8. Tämä kirja kiinnostaa, mutta en vielä ole ehtinyt etsimään käsiini. Onneksi Minnan sanoma ei vanhene! Kaunokirjallinen tuotanto on minulle varsin tuttua, vaikka kai sieltäkin parsimista vielä löytyy, mutta sanomalehtikirjoituksiin olen perehtynyt varsin vähän. Enemmän oikeastaan elämään jääneiden iskulauseiden myötä.

    Liked by 1 henkilö

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gabriel Korpi

"Sekoitus Philip Marlowea ja cozy crime -dekkaria"

Nostetaan teksti pöydälle

Ajatuksia kirjoittamisesta, lukemisesta ja uskontotieteestä

Koirakirjasafari

Kirja-arvosteluja koirakirjoista

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

EAHIL 2020

Be Open Act Together

Luetut.net

Kirjablogi