Shaun Bythellin Elämäni kirjakauppiaana (Kirjapaja, 2019; The Diary of A Bookseller, 2017; suomentanut Jaana Kapari-Jatta; 340 sivua) on ihanaa luettavaa: sujuva, hauska, kiinnostava ja sopivasti epäkorrekti.
Tein vanhasta tarjottimesta taustan, johon kiinnitin ammutun Kindlen, ja ripustin koko komeuden kaupan seinälle.
The Book Shop sijaitsee alle tuhannen asukkaan Wigtownissa etelälounaisen Skotlannin syrjäisessä ja vähän tunnetussa Dumfries and Gallowayssa. Se on Skotlannin virallisen kirjakaupungin* suurin kirjakauppa, johon mahtuu noin 100 000 kirjaa.
Guardian listasi ”Maailman omituiset ja ihanat kirjakaupat”; me olemme taas numero 3. En tiedä, kulkevatko tällaiset asiat aalloittain vai ovatko kirjakaupat tulossa takaisin muotiin. Ehkä tähän vaikuttavat hipsterit ja heidän trendinsä tulla nähdyksi pikemmin vinyylien ja oikeiden kirjojen kuin iPodien ja Kindlejen kera.
Kirjakauppias Bythell kertoo vuoden ajan käytettyjen kirjojen kaupan jokapäiväisestä arjesta, persoonallisista asiakkaista ja vielä persoonallisemmasta henkilökunnasta, kamppailusta Amazon.comin puristuksessa ja reissuistaan penkomaan myytäviä kirjakokoelmia, yleensä jäämistöjä, sekä kirjakaupungin kirjallisesta elämästä kuten kirjafestivaaleista. Joka päivältä kirjakauppias listaa myös online-tilaukset, kassan summan ja asiakkaiden määrän.
Epäilen, ettei tilanne voi enää kauan jatkua tällaisena. Asiakkaat käyttävät kauppaa lisääntyvässä määrin pelkästään katselemiseen ennen kuin ostavat netistä. Tämä pitää erityisesti paikkansa uusien kirjojen kohdalla, joita Amazon mitä todennäköisimmin myy alle ohjehinnan, mutta ei niinkään käytettyjen kirjojen, jotka puolestaan voivat hyvinkin olla kalliimpia verkkokaupassa.
Kirjakauppias pyörittää myös Random Book Clubia, joka on — harmi kyllä — täynnä. Muutkin kirjan lukeneet lienevät viehättyneet sen ideasta lähettää jäsenille säännönmukaisesti satunnainen kirja.
Kirjakauppatalo on suuri, vanha (alunperin kangaskauppa vuodelta 1899), sokkeloinen ja vetoinen. Kauppias asuu sen yläkerrassa ja muuntaa olohuoneensa usein kulttuuri-ihmisten kokoontumispaikaksi ja festivaalin aikaan kirjailijoiden viralliseksi ruokailutilaksi pitopalveluineen.
…kaikki se tehdään, mikä on tehtävä, jottei laiva uppoa. Elämä näin on äärettömästi parempaa kuin jonkun toisen palveluksessa.
Kirjakauppiaan elämään kuuluu myös naisystävä, muita ystäviä, patikointia, kalastusta, puutarhanhoitoa, videoiden kuvaamista ja editointia sekä tietysti kirjojen lukemista. Elämäni kirjakauppiaana on todellinen kirjanystävän kirja — jopa minun, joka lainaan lähes kaiken lukemani kirjastosta, en pidä vanhojen kirjojen hajusta ja tunnustan paitsi käyväni kirjakaupoissa usein vain katselemassa myös olevani Bythellin kammoamaa ammattikuntaa:
Nainen vietti kymmenisen minuuttia katsellen ympärilleen kaupassa ja kertoi sitten olevansa eläkkeelle jäänyt kirjastonhoitaja. Hän kai ajatteli, että se olisi jonkinlainen side välillämme. Ei ole. Kirjakauppiaat eivät yleensä pidä kirjastonhoitajista. Jotta kirjasta saa hyvän hinnan, sen on oltava säällisessä kunnossa, ja kirjastonhoitajien mielestä mukavinta maailmassa on ottaa täydellisen hyväkuntoinen kirja ja päällystää se leimoilla ja tarroilla ja päälle päätteeksi — täysin vailla ironiaa — liimata kansipaperin päälle muovikuori suojaamaan sitä kansalta. Viimeisen nöyryytyksen kirja, joka on ollut yleisen kirjaston kyseenalaisessa huomassa, saa kun sen tyhjä etulehti repäistään irti ja nimiösivulle pamautetaan ”POISTO”-leima…
Ei ole mukavinta maailmassa minusta tuollainen homma. Bythell varmaan tykkäisi Kuopion kaupunginkirjaston muovittamattomuuskokeilusta. Kirjastoammattilaisia onneksi ryöpytetään vain kerran, verkkokauppajätti Amazonia toistuvasti.
Toisinaan kaupassani käy yhä toinen kauppias, joka etsii satunnaista löytöä… Alan sisäisen kaupan kuolema on pannut viralta myös ”kerääjän”: henkilön, joka tuntee alan ja suuren määrän kauppiaita ja penkoo maan kirjakuppoja, lastaa pakettiautonsa täyteen eri kaupoista ostettuja kirjoja, jotka tietää pystyvänsä myymään pienellä voitolla toisille kauppialle. … Nykyisinä Amazonin aikoina ei ole mitään merkitystä, missä päin maailmaa mikäkin kirja sijaitsee. Mitä alan inhimillisyyteen tulee — inhimillinen se todellakin oli, mutta Amazon on muuttanut sen armottomaksi ja barbaariseksi.
Kirjakauppiaan täytyy myös hallita erilaisia tietojärjestelmiä sekä tietysti hyllyttää, pakata, postittaa ja somettaa. Tältä osin kuulostaa ihan samalta kuin osa kirjastotyötä — sori vain, Shaun.
Kirja on viihdyttävyyden lisäksi myös varsin informatiivinen. Opin muun muassa, että kirjojen alv on Britanniassa 0 % — siis nolla! Ja että (ainakin) kansanäänestyksessä voi äänestää valtakirjalla — siis toisen puolesta!
*Kirjakaupunki on Richard Boothin ajatus 1970-luvulta, jolloin Walesin pikkuruiseen Hay-on-Wyehin alettiin perustaa kymmeniä kirjakauppoja. Wigtownista alettiin tehdä kirjakaupunkia vuonna 1998. Samoihin aikoihin yksi tuttu kirjakauppias yritti toteuttaa ideaa myös yhdessä suomalaisessa pikkukaupungissa — paljon näitä minipikkukaupunkeja suuremmassa tosin, kenties liian isossa.
Tämä oli mainio teos. Kirjaa lukiessa oli pakko vierailla netissä katsomassa kuvia kyseisestä kirjakaupasta ja kauppiaasta ja hänen apulaisistaan. Tykkäsin.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentista. Niin oli!
TykkääTykkää
Tämä oli viime vuonna suuria suosikkejani ja nyt kuuntelen englanniksi jo toista osaa. Jotenkin merkinnöistä tulee esiin ihanan yhteisöllinen kuva Wigtownin elämästä festivaaleineen.
TykkääLiked by 1 henkilö
Toivottavasti jatko-osa saadaan myös suomeksi. Ihan tekee mieli käydä Wigtownissa festivaalin aikaan. Olen käynyt Brittien ”ensimmäisessä kirjakaupungissa” Hay-on-Wyessa Walesissa, joskaan en heidän kirjafestarinsa aikaan. Onhan se hauskaa ja ihanaa, että pikkuisessa kylässä on kymmeniä kirjakauppoja.
TykkääTykkää
Tämä on pitkään ollut lukulistalla, siitä saakka varmaan kun näin kannen ensimmäistä kertaa. Olen lukenut jokunen vuosi sitten vitsikkään, mutta tositapahtumiseen perustuvan Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa, johon oli muistaakseni kerätty kirjakauppiaiden erikoisia asiakastilanteita eri puolilta. Jospa ehtisin vaikka kesällä lukemaan tämän.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa kuulostaa mielenkiintoiselta. Lienevätkö samanlaisia kuin kummalliset kysymykset kirjastossa?
TykkääTykkää
Huh huh, mikä teos. Täällä omassa kotiantikvariaatissani jopa pelkään siihen tarttumista, koska minulla ei ole varaa reissata Wigtowniin heti ja nyt. Iskeekö matkakuume vaiko kateus, sitä en tiedä, mutta varmastikaan en ole täysin sama tyyppi tämän luettuani.
Kiitos sinulle tunnelmiin virittämisestä!
TykkääLiked by 1 henkilö
Ehkä molemmat? Wigtownin seuraava festivaali on syys-lokakuussa, joten säästämään? Kirjakaupassa voi onneksi piipahtaa tämän kirjan, sen jatko-osan (ei suomennettu, vielä) ja kaupan somekanavien kautta – ekologisesti.
TykkääTykkää
Tässä kirjassa on ihana kansi, eräs viime vuoden kauneimpia. :) Itse en tilaa Amazonista vaan koetan suosia muita kauppoja, jos tilaan ulkomailta (mitä ei kyllä kovin usein tapahdu). Kotimaassa olisi kiva suosia kivijalkamyymälöitä, mutta se verkosto on niin harvennut että hirvittää… tätä kirjaa en ole lukenut, mutta kiinnostuslistalla on.
TykkääLiked by 1 henkilö
Minäkin pidän kannesta.
Todella harvoin tilaan kirjoja ulkomailta enkä ole koskaan tilannut Amazonilta mitään.
TykkääTykkää
Minä olen nyt vissiin ainoa joka ei syty tästä, kun luin noita esimerkkilainauksia tuli jo enemmän tietokirjafiilis, olin siis aiemmin luullut että tämä on ihan romaani… kansi on hyvin kaunis ja kutsuva kyllä.
TykkääLiked by 1 henkilö
Ei kaikkien tarvitse pitää kaikesta. Kirjaa lukee kyllä kuin romaania, mutta fiktiota se ei ole, vaan päiväkirja.
TykkääTykkää
Tämä roikkuu minulla edelleen lukulistalla ei-kiireellisenä. Olen käynyt aika liki tuota Wigtownia (tarkemmin ottaen Newton Stewartissa, koska se on lähempänä Galloway Forest Parkia), mutta emme siellä joutaneet käymään koska olimme patikkareissulla eikä ollut aikaa mihinkään ”ylimääräiseen”.
Minä tilaan joskus Amazonista kirjoja, lähinnä sellaisia joita ei kirjakaupasta saa. Joskus olen tilannut kirjakauppaan haluamani kirjan, mutta se tuntuu tympeältä kun sitä saa yleensä jonkin aikaa odotella kun taas Amazonista sen saa yleensä seuraavana päivänä.
TykkääLiked by 1 henkilö
Bythell kritisoi enemmän Amazonin aggressiivisia toimintatapoja kuin sen kieltämättä tehokkaita palveluita käyttäviä ostajia – paitsi niitä, jotka käyvät kaupassa hypistelemässä kirjaa – ja voisivat siis ostaa sen – mutta lähtevät ostamatta mitään ja pahimillaan huikkaavat ovelta tilaavansa kirjan Amazonilta. Bythell ei säästele sanojaan, vaan osaa olla hyvinkin kärkäs kommentoija ja puolustaa ammattikuntaansa ironisella, jopa ilkeällä, tyylillä.
TykkääTykkää
Kirjamaailman kaupan kiristyminen mietityttää minua usein, jopa siinä määrin, että pohdin, voinko tällaisena kirjaihmisenä pitää kirjanostolakkoa niin julkisesti, että kerron sen blogissani. Totesin kuitenkin, ettei ole minun velvollisuuteni pitää kirjamaailmaa pystyssä omilla ostoksillani. Pyrin ostoksillani tukemaan haluamiani kohteita, esimerkiksi kotimaisia kirjoja, ja ostan harkiten juuri ne kirjat, jotka haluan hyllyyni.
Kirjastoilla tuntuu olevan ulkomailla erilainen maine kuin Suomessa. Ehkä vähän rahvaanomaisempi. Suomessa taas pidetään normaalina, että kirja hankitaan luettavaksi kirjastosta eikä osteta omaksi. Kun aloin parikymppisenä ostaa enemmän kirjoja itselleni, pidin sitä hirveän hienona asiana. Myönnän kyllä merkitseväni kirjoja ylös kirjakaupassa, jotta voin lainata ne myöhemmin kirjastosta. Jos ostaisin kaikki kirjat omaksi, hukkuisin pian kirjoihin pienessä asunnossani.
Tämä kirja pitäisi kyllä ehdottomasti lukea. Kirja-ala on mielenkiintoinen. Taide- ja älykkömielikuvaa halutaan pitää yllä, mutta hyvä myynti olisi kuitenkin elinehto.
TykkääLiked by 1 henkilö
Olen itse kirjastoihminen sekä ammatiltani että asiakkaana. Ostan aika vähän kirjoja. Kirja-ala on tosiaan ilmeisesti hieman erilainen meillä ja Britanniassa. On toki englannin kielellä lukevien määräkin toinen kuin suomen, joten käytettyjen kirjojen markkinatkin ovat erilaiset.
TykkääTykkää
Tämä! On ollut minulla mielessä pitkään ja kuitenkaan en ole sitä muistanut hommata mistään luettavaksi. Vaikuttaa aivan ihanalta kirjalta. Ehdottomasti lukulistalle!
TykkääLiked by 1 henkilö
Uskon, että pidät!
TykkääTykkää
Olin tämän bongannut mutta en lainkaan käsittänyt minkälaisesta kirjasta on kyse. Tällaiselle kirjafiilistelijällehän tämä on aivan pakollinen! Olen käynyt Walesin Hay-on-Wyessa ja se oli taivas!!
TykkääLiked by 1 henkilö
Kyllä, on kirjafiilistelijälle kutakuinkin pakollinen. Ja Hay-on-Wye on tosiaan ihana.
TykkääTykkää