Rikos ja rakkaus

Marja-Leena Tiainen on monipuolinen kirjailija, mutta Rakas Natasha (Myllylahti, 2019; 223 sivua) taitaa olla ensimmäinen dekkari häneltä. Toki esimerkiksi Kahden maailman tytössä on jännityselementtejä, mutta nyt ollaan rikosten ja rikollistenkin maailmassa. Jännityksen rinnalla tarinassa on romantiikkaa, mutta myös kipuilua nuoruuden ja aikuisuuden välimaastossa.

Vartijaksi opiskelevan Joel Leinosen elämä on kaikin puolin mallillaan, kunnes hän täysi-ikäisyyteensä kynnyksellä tapaa biologisen isänsä Turkan. Turvallisesta perheestä, mukavasta kaveripiiristä ja selkeistä tulevaisuudensuunnitelmista huolimatta Joelin elämään tulee myös varjoja ja vaaroja.

Joel tunsi olevansa keskellä rikoselokuvaa, mutta viihdyttävän jännityksen sijasta hän tunsi lamauttavaa pelkoa.

Ensin Joel huomaa puolivahingossa, että Turkalla näyttää olevan mitenkuten kitkuttelevan autokauppansa ohella hämäriäkin bisneksiä, joihin liittyy rikollinen liivijengi. Sitten Turkka yllättäen kuolee. Hautajaisissa Joel tapaa Turkan puolison tyttären Natashan ja rakastuu päätä pahkaa. Kaunis Natasha on aloitteleva malli, mutta myös oikullinen ja salaperäinen nuori nainen.

Välillä Joelista tuntui, että Natasha vain leikki hänen kanssaan. Tytön elämänasenne oli huomattavan paljon pinnallisempi kuin hänen omansa. Natashan tunteet heittelivät laidasta laitaan.

Liittyvätkö Turkan ja Natashan salaisuudet jotenkin toisiinsa? Mihin kaikkialle rikollisjengin lonkerot yltävät itäsuomalaisessa pikkukaupungissa? Entä venäläisten ökyrikkaiden, jotka omistavat hulppean huvilan, jossa Joelkin käy työharjoittelussa vartijana?

Joel on erittäin luotettava ja myös perin luottavainen. Hän ei halua tehdä mitään väärää eikä oikein usko muidenkaan haluavan. Rakastuminen Natashaan sekoittaa hänen moraalisen kompassinsa ja tekee hänestä myös hieman tyhmän – tai ainakin sokean.

Natashan touhut tuntuivat Joelista uskomattomilta. Miten ihmeessä joku kykeni sotkemaan asiansa niin perusteellisesti?

Rakas Natasha on viihdyttävä ja sujuva realistinen nuortenromaani, jonka aikuinenkin lukee mielellään.

 

(En voi olla huomauttamatta pienestä kauneusvirhestä: Ehkä Natasha ei osaa kovin hyvin ranskaa ja vain kopioi – kenties itselleen osoitettua – puhuttelua kirjoittaessaan Joelille, tai sitten kirjailija, tai viimeistään oikolukija, ole huomannut ranskan ma chérien olevan feminiinimuoto, vaikka Joelin puhutteleminen vaatii mon chéri -maskuliinin.)

 

 

 

 

 

 

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

8 vastausta artikkeliin “Rikos ja rakkaus”

 1. Tätä kirjaa on monessa paikkaa kehuttu hienoksi lukukoukuttajaksi pojille, mutta minusta tämän kansi ja nimi olisivat voineet olla vielä neutraalimmat, jos sellaiseksi todella tähdättäisiin. En siis ole teinipoika, mutta näin mututuntumalla väittäisin monen nuoren jättävän kirjan lukematta noiden syiden takia, vaikka toivon olevani väärässä.

  Myllylahti on kyllä päässyt yllättämään viime vuosina loistavilla nuortenkirjoillaan (mm. Sini Helmisen Väkiveriset -sarja ja Mikko Koirasen nauhoitettava ennen käyttöä) ja Marja-Leena Tiainen on genren pidempiaikaisia taitajia. Tämän kyseisen kirjan teemat eivät minua henkilökotaisesti kiinnosta, mutta on hienoa, että nuorillekin on taas dekkari tarjolla. Lapsille ja aikuisille kun niitä kirjoitetaan runsaasti.

  Liked by 1 henkilö

 2. Pitäisi varmaan testata ja kysyä omilta pojilta, mitä ovat nimestä mieltä. Tosin eivät taida pahemmin lukea dekkarigenreä yleensäkään, joten siinä mielessä huonoa kohderyhmää.
  HIenoa, että nuorille julkaistaan erilaisia ja eri tyylilajeja edustavia kirjoja.

  Heh – kysyin. 17v totesi, että ”ei tod”, kun kysyin lukisiko kirjan nimeltään Rakas Natasha. Kannesta kuulemma tulee kyllä dekkarityyppinen mieleen, mutta ei kamalasti innostunut. Tosin, hän ei lue muutenkaan tuon genren kirjoja.

  Liked by 1 henkilö

 3. Olipa kiva lukea tästä, bongasin tämän jokin aika sitten kirjastosta, mutta koska lukupinot huojuvat tällä hetkellä uhkaavasti, jätin lainaamatta. Vaikuttaa kuitenkin sen verran kiinnostavalta, että jossakin vaiheessa luen.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: