Lumikki ja kääpiöt

Annastiina Stormin vetävä romaani Kerro, kerro (S&S, 2019; 207 sivua) ei ole saanut ansaitsemaansa kantta. Näin tylsän näköistä kirjaa en olisi edes huomannut, ellen oli saanut sitä kustantajalta Helsingin kirjamessuilta. Onneksi sain.

Olen perimmäisellä perähikiällä outojen ihmisten ja mahdollisesti rakoilevan mieleni kanssa, eikä minulla ole mitään kytköstä omaan kotiini, omaan todellisuuteeni.

Romaanin minäkertoja Aliisa lähtee Pohjois-Karjalaan tutkimaan juuri kuolleen äitinsä Lumikin menneisyyttä, josta hän ei tiedä juuri mitään. Hän kohtaa Hukan kylän ja sen omalaatuiset asukkaat sekä oma mielikuvituksensa: saa äidin oppaakseen polkupyöränsä tarakalle — tai ehkä vain äidin kertomukset, jotka tämä kenties kirjoitti juuri ennen kuolemaansa.

Kerro miten asiat ovat. Kerro vaikka ne olisivat pahimmin. Koska pahempaa kuin kaikkein pahin on kaikkein pahimman pelko.

Strom yhdistää rohkeasti realismin ja fantasian luodakseen romaanin äidin ja tyttären suhteesta, jota varjostavat salaisuudet ja pelot. Taustakertomuksena on Lumikki-satu. Pidin romaanin tunnelmasta ja kirjailijan tyylistä sekä siitä, ettei asioita selitetty puhki, vaan tarina pysytteli Aliisan mielenmaisemassa.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

6 vastausta artikkeliin “Lumikki ja kääpiöt”

  1. Tämä on mennyt minulta täysin ohi, mutta toivottavasti kirja on edelleen lyhytlainahyllyssä, kun menen huomenna kirjastoon. Kiinnostuin nimittäin tästä. Kirja on mukavan lyhyt, ja sopii ruman kantensa puolesta erinomaisesti POPSUGAR-lukuhaasteen kohtaan ”a book with only words on the cover, no image or graphics”. Näillekin kirjoille on siis paikkansa. :) Oikeasti olen kyllä sitä mieltä, ettei tämmöinen kansi ole lainkaan ”myyvä”.

    Liked by 1 henkilö

  2. Luin Stormin esikoisteoksen, joka jätti vähän naiivin vaikutelman. Muistaakseni sekin sijoittui Pohjois-Karjalaan, ja maakuntarakkauden vuoksi voisin lukea tämän kakkosteoksenkin. En ole P-Karjalasta kotoisin, mutta keräilen Karjalaan sijoittuvia kirjoja. Eli vaikeina aikoina on hyvä turvautua vaikka sitten maalaisromantiikkaan, ja kylähullujen edesottamuksiin.

    Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.