Ian McEwanin Kaltaiseni koneet (Otava, 2019; Machines like me, 2019; suomentanut Juhani Lindholm; 365 sivua) on kiehtova vaihtoehtohistoria, joka sijoittuu 1980-luvun alun Lontooseen. Monista syistä, jotka käyvät ilmi tarinan mittaan, tuo 1980-luku on erilainen kuin se, jonka oikeasti elimme.
Elettiinhän biotieteiden ja robotiikan kulta-aikaa – samoin kuin kosmologian, klimatologian, matematiikan ja avaruustutkimuksen. Uutta renessanssia elivät niin ikään brittiläinen televisio- ja elokuvateollisuus, runous, urheilu, gastronomia, numismatiikka, stand up -komedia, seuratanssiharrastus ja viininvalmistus. Kulta-aikaan osallistuivat myös järjestäytynyt rikollisuus, kotiorjuus, väärentäminen ja prostituutio.
Eikä vähiten siksi, että Alan Turing (k. 1954) on romaanin maailmassa yhä elossa ja johtaa teknologista kehitystä johtoajatuksenaan avoin lähdekoodi. Digitaalinen kehitys onkin todella huimaa. Yhteiskunta on kuitenkin polarisoitunut koneiden viedessä työpaikkoja. Britannia häviää Falklandin sodan ja Margaret Thatcher menettää pääministerin viran. Erilaisia historiallisia koukkuja bongaillessani huomaan ilokseni, että tiede on avoimempaa kuin nyt avoimen tieteen aikakaudella, ja että The Beatles on tehnyt uuden levyn.
Nykyhetki on äärimmäisen hauras ja epätodennäköinen rakennelma. Se olisi voinut muodostua aivan toisenlaiseksi.
Kirjan päähenkilö Charlie Friend hankkii perintörahoillaan Aatamin, yhden kalliin juuri markkinoille tulleen androidin. Naispuolisen näköiset ovat Eevoja ja androideja on kaikkiaan vain 25. Yhdessä naapurinsa ja rakastettunsa Mirandan kanssa hän määrittää komean ja älykkään androidinsa persoonallisuuden.
Manuaalissa sanottiin, että Aatamilla oli sekä käyttöjärjestelmä että luonne – ihmisluonne siis – ja lisäksi vielä persoonallisuus, se jonka luomiseen toivoin Mirandan osallistuvan.
Vaikkei voikaan syödä tai juoda, vaan lataa itsensä öisin pistorasiasta, on Aatami niin lähellä ihmistä, että rakastuu Mirandaan. Samalla se kuitenkin tietää myös naisen synkän salaisuuden. Kun androidi tuntee ja ajattelee kuin ihminen, mikä sen erottaa ihmisestä? Kun ylivertaiseen tekoälyyn yhdistetään tunteet, kuinka se kestää ihmiskunnan itsetuhoisuuden ja järjettömyyden? Kun kone tietää eron oikean ja väärän välillä, onko kaikki mustaa tai valkoista vai jääkö harmaalle vielä tilaa?
Kun keinotekoiset ihmiset muuttuisivat enemmän meidän kaltaisiksemme, sitten meiksi itseksemme, sitten joksikin vielä enemmäksi, niin tuskinpa niihin kyllästyä voisi. Ne vääjäämättä yllättäisivät meidät.
Vaihtoehtohistoriallisen ja jopa viihteellisen asetelmansa avulla kirjailija käsittelee suuria moraalisia ja eettisiä kysymyksiä. McEwan on taitava ja viisas kirjailija, jonka tuotannosta kannattaa lukea aivan kaikki.
Minä koin jotenkin oudoksi tämän vaihtoehtohistoria-aspektin. Mielestäni kirja olisi ollut parempi, jos olisi keskitytty joko kunnolla tähän vaihtoehtohistoriaan tai sitten kunnolla koneihmisiin liittyvään problematiikkaan. Nyt vaihtoehtohistoria jäi hieman ylimääräiseksi sivujuonteeksi, vaikka se oli oikeastaan kiinnostavampi asia kirjassa kuin tämä androidipuoli.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos kommentista. Minusta taas androidiasia sopi hyvin sen kanssa, miten kehitys oli edennyt joissain asioissa pidemmälle aiemmin kuin oikeasti.
TykkääTykkää
Tässä olisi ollut kirjailijalla oivallinen tilaisuus pohtia ihmisyyttä, ihmisen ja androidin suhdetta, samankaltaisuutta ja eroja paljon syvällisemminkin. Jäi nyt hieman pintaraapaisuksi ja keskittyi liiaksi päähenkilön haahuiluun. Vaihtoehtohistoriallinen 1980-luku se sijaan oli hyvin kiinnostava valinta.
Olen lukenut Claudia Grayn YA-trilogian Firebird, jossa matkattiin rinnakkaistodellisuuksissa ja oli tosi hauskaa nähdä kuinka erilaisia polkuja maailma oli mennyt. Osa maailmoista oli samlla kehityksen tasolla kuin päähenkilön, osa kaukana historiassa (keskiajassa, renessanssi ajassa), osa omaamme kehittyneempiä. Yksi maailma oli ollut sodassa 1930-luvulta alkaen. Herätteli paljon ajatuksia siitä, kuinka maailmat erosivat toiistaan sen vuoksi, mitä valintoja oli tehty ja kuka oli syntynyt/kuollut. Niin kuin McEwanilla Turing oli edelleen elossa.
TykkääLiked by 1 henkilö
Totta. Nimenomaan vaihtoehtohistoriana ja moraalitutkielmana tämä toimii.
TykkääTykkää