Suru

Marja-Leena Tiaisen Sydänystäväni Kirsti (Icasos, 2020; 279 sivua) kertoo keski-ikäisen pankkivirkailija Sirkan surusta ja masennuksesta.

Aiheen ei pidä anna säikäyttää. Kyseessä ei ole sairauskertomus, vaan romaani ystävyydestä, surun kanssa elämisestä ja ystävän äkkikuolemasta selviytymisestä. Läheisen sielunsiskon ja hauskan matkakumppanin menettäminen ei yksin Sirkan masennusta laukaise, vaan useamman samanaikaisen murheen ja huolen kasautuminen. Sirkalle tapahtuu liikaa samaan aikaan ja hänen voimansa ehtyvät.

Sirkka ei osaa purkaa sydäntään muille kuin Kirstille, joten tämän haudalla hän puhuu huolistaan: ikääntyvästä äidistään, väistelevästä miehestään, aikuisten lastensa elämänmuutoksista ja työongelmistaan. Lopulta painetta kasautuu kerralla liian paljon.

Kirjan loppupuolella Sirkka, ja samalla myös lukija, oppii lohenkalastustermejä: muun muassa titti ja kojamo tulevat tutuiksi. Muuten Tiainen kirjoittaa tuttuun tapaansa selkeää ja helppolukuista perusproosaa.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

4 vastausta artikkeliin “Suru”

 1. Olin kuuntelemassa Icasoksen kirjan julkistamistilaisuudessa, ja tämä aihe on mielestäni tärkeä ja kaunis. Uskon, että tämä on lohdullista luettavaa ja toimii myös vertaistukena. Vielä en itse ole kirjaan tarttunut, lukemiseni laahaa tänä syksynä pahasti perässä. Mutta tämänkin vuoro tulee.

  Liked by 1 henkilö

 2. Enpä ole tainnut lukea Tiaiselta yhtään kirjaa. Tämän väitteeni jälkeen oli pakko suorittaa hieman tiedonhakua, että olen lukenut ainakin yhden hänen nuortenromaaneistaan (Rakas Mikael), mutta en siitäkään muista mitään. Eli aikuisten kirjat ainakin korkkaamatta.

  Aihe kuulostaa tosiaan lähtökohtaisesti hieman raskaalta enkä taida olla aivan kohderyhmääkään, mutta otanpa näillä puheilla asiakseni tutustua Tiaisen uudempaan tuotantoon, sillä hän on julkaissut viime vuosina myös paljon uusia nuorten romaaneja. Kiitos muistutuksesta!

  Liked by 1 henkilö

  1. Tiaisen nuortenkirjatuotanto(kin) on tosiaan edelleen jatkunut. Aikuisille suunnatuista ”kuopiolaistrilogia” Kulmakaupan naiset, Suoraa saumaa ja siksakkia sekä Kanslian naiset sopii ehkä tätä paremmin keski-ikäistä nuoremmille.

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: