Simpukat

Anni Kytömäki sai Finlandia-palkinnon kolmannesta romaanistaan Margarita (Gummerus, 2020; 582 sivua). Ei ihme. Vaikka pidinkin Kultarinta-esikoisesta (2014) vähintään yhtä paljon kuin Margaritasta, on tämä uusin kerrassaan upea kirja. Kytömäen toinen romaani Kivitasku (2017), jonka luin vasta äsken, ei kumma kyllä tehnyt minuun yhtä voimakasta vaikutusta.

Margaritifera margaritifera on jokihelmisimpukka ja Margarita on romaanin päähenkilön Sennin toinen nimi. Isänsä opettama ja hänen työtään hierojana jatkava Senni onkin eräänlainen ihmissimpukka, kuoreensa sulkeutunut itsekseenviihtyjä.

Ei auta kuin odottaa, että kuori valaa roskan ympärille suojan.

Jokihelmisimpukka eli raakku rauhoitettiin Suomessa vuonna 1955, mutta se on edelleen erittäin uhanalainen. Suojelustrategia valmistui vasta äskettäin, sillä pelkkä rauhoittaminen ei riittänyt. Nuo pitkäikäiset nilviäiset kykenevät ruokailemaan ainoastaan virtaavassa vedessä ja ne tarvitsevat virtaavaa vettä. Poikaset hautautuvat pohjasoraan isäntäkalasta pudotessaan. Jos pohjalla on paljon lietettä, ne kuolevat nälkään.

Naisen kehoa ei sodan jälkeen rauhoitettu. Tarkoitan sitä, että lisääntymisestä tehtiin sodan jälkeen naisille suorastaan kansalaisvelvollisuus. Siitä saa Senni kärsiä niin, että on vähällä nääntyä nälkään vakavan, päättymättömän raskauspahoinvoinnin kourissa.

Toisenlaista kärsimystä romaanissa aiheuttaa poliopandemia, jonka runnomia lapsia Senni kuntouttaa Helsingissä, jonne on kotiseudultaan muuttanut opiskelemaan lääkintävoimistelijaksi sen jälkeen, kun paikallinen terveyskylpylä on suljettu.

Syksyn mittaan olen käynyt kaupungin ytimessä muutaman kerran, mutta vain läpikulkumatkalla. Ehkä vaisto ohjaa poliovuotena välttämään paitsi ihmismassoja, myös tautien mukaan nimettyjä paikkoja, Kolera-allasta ja Ruttopuistoa.

Sennin ja simpukoiden lisäksi kirjan päähenkilöitä ovat sota-aikana Mikko, joka jää vangiksi sotilaan rooliinsa, ja sodan jälkeen Antti, ristiriitainen metsänhakkaaja ja -suojelija. Luonto maksoi jälleenrakennuksesta kovan hinna.

Romaani on todella runsas. Tapahtumia ja teemoja on paljon, mutta niistä muodostuu upea kokonaisuus, jonka osien väliset yhteydet avautuvat taiturimaisesti kerrottuna kudelmana.

Ketään ei jätetä tukehtumaan kuoliaaksi.

Margarita on lumoava teos. Se liikkuu eri aikatasoilla ja eri henkilöiden maailmoissa ihmeellisen vaivattomasti. Sen tyylilaji vaihtuu toteavasta runolliseen ja realistisesta symboliseen luontevasti.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

6 vastausta artikkeliin “Simpukat”

 1. Tämä pitää kyllä ehdottomasti lukea. Jokisimpukkavertaus kiehtoo, samoin minua kiinnostaa erityisesti tuo naisiin liittyvä painostus lisääntyä. Vaikuttaa runsaalta romaanilta, mutta onhan siinä sivujakin sen verran, että mahtuu runsautta. Kirjan kansi on myös erittäin kaunis!

  En ole toistaiseksi tullut lukeneeksi mitään Kytömäeltä, en tiedä miksi. Kirjansa kyllä kiinnostavat ja tämä Margarita nyt erityisesti.

  Liked by 1 henkilö

 2. Minulle taas Kivitasku oli lumoava tarina, johon solahdin kokonaan sisälle, tätä taas jäin tarkkailemaan ulkopuolelta. Eipä sillä, etteikö tämä olisi hieno teos ja runsaudesta varmasti monenlainen lukija voi ammentaa kiinnostavia asioita ja kiinnittymispintaa. Pidin siitä, kuinka taitavasti KYtömäki kuljettaa eri tarinalinjoja ja solmii ne yhteen. Mutta sellaista ihan perimmäistä, sisintä sopukkaa tämä teos ei minulla tavoittanut.

  Liked by 1 henkilö

  1. Minusta on todella outoa, ettei juuri Saimaalle(kin), omiin maisemiini, sijoittuva Kivitasku mennyt minulla tunteisiin. En ymmärrä. Jotenkin kaikki ihmiset vain olivat liian kummallisia siinä.

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

EAHIL 2020

Be Open Act Together

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 9000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: