Koulunpihan Othello

Tracy Chevalier on mielestäni tehnyt mainion ratkaisun sijoittaessaan Shakespearen petos- ja mustasukkaisuustragedia Othellon koulumaailmaan. Yksitoistavuotiaiden toimintana teoksen henkilöiden suoraviivaiset oletukset ja heidän ”suhteidensa” äkkikäänteet vaikuttavat uskottavammilta kuin, jos henkilöt olisivat aikuisia.

Ajallinen sijoittaminen 1970-luvulle selittää tietenkin sen, ettei nykyteknologiaa käytetä, vaan ”nenäliinajuonen” korvaa ”penaalijuoni” ja myös sen, että ghanalaisen diplomaatin poika Osei Kokote on washingtonilaisen esikaupunkikoulun ensimmäinen musta oppilas. Hän tietää tarvitsevansa välittömästi liittolaisen, sillä koulua on vaihdettu usein ja monessa maassa.

Onneksi ja epäonneksi suosittu Dee ottaa hänet ystävällisesti vastaan. Valitettavasti koulun kiusaaja ja kiristäjä Ian ei kestä orastavaa ystävyyttä, vaan päättää tuhota sen. Hyvätapainen Osei pitäisi mielellään matalaa profiilia, mutta se on vaikeaa, kun Ian lietsoo juonillaan paitsi nuorten tunteita myös opettajien ei-niin-piilevää rasismia.

Uusi poika (Johnny Kniga, 2021; New Boy, 2017; suomentanut Natasha Vilokkinen; 214 sivua) on uusin suomennos Johnny Kniga Shakespeare -sarjassa (Hogarth Shakespeare). Jago muuntuu ilkeäksi Ianiksi, Desdemona on kiltti Dee, palvelusneito Emilia kääntyy ystävä Mimiksi ja kurtisaani Bianca levottomaksi Blancaksi. Eivät shakespeareläisiin rooleihin istutetut lapset kenties täysin vakuuttavia ole, mutta mielestäni tarina toimii. Tämän voi antaa nuorenkin luettavaksi. Uponnee paremmin kuin alkuperäinen Othello, Venetsian mauri, jonka voi lukea Cajandernin suomennoksena vaikka tästä ja jonka ovat suomentaneet myös Yrjö Jylhä ja Matti Rossi.

Kaikki viisi näytöstä tapahtuvat Osein ensimmäisenä koulupäivänä: ennen koulun alkua, aamupäivän välitunnilla, lounastunnilla ja iltapäivän välitunnilla sekä koulun jälkeen. Juoni etenee pelottavan tehokkaasti koulunpihan naruhyppelyn ja pallopelien keskellä. Näytelmän lopun tuntien mietin silti koko ajan, onko kirjailija mahdollisesti päättänyt jättää lopun avoimeksi.

Shakespearea sanotaan ajattomaksi, mutta tarkoittaako se, että hänen näytelmiään (ja niihin perustuvia oopperoita) voi esittää vuosisadasta toiseen, vai että hänen tuotantonsa voi sijoittaa mihin aikaan tahansa? Ehkä molempia.

Chevalierin Uusi poika on lukemistani sarjan romaaneista suorin toisinto. Lue myös mitä kirjoitin Margaret Atwoodin Myrsky-tulkinnasta, Howard Jacobsonin Venetsian kauppias -versiosta, Anne Tylerin Äkäpussi-mukaelmasta ja Jeanette Wintersonin Talvinen tarina -sovituksesta. Edward St. Aubynin Mediamoguli (Kuningas Lear) ja Jo Nesbøn Macbeth odottavat lukupinossa. (Gillian Flynnin Hamlet ei ilmeisesti ilmesty ollenkaan ja sarjan nettiosoitekin on kaapattu animekäyttöön!)

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

10 vastausta artikkeliin “Koulunpihan Othello”

 1. Minä en ole näitä Shakespeare-toisintoja lukenut lainkaan. Kirja vaikuttaa kiinnostavalta kuvauksesi perusteella. Enemmän kuin Shakespeare, minua kiinnostaisi pojan ja hänen perheensä ghanalaistausta, eli miten perhe sopeutuu uusiin olosuhteisiin. Näitä Afrikasta USA:han muuttoja on taitavasti kuvattu monissa afrikkalaisten naisten teoksissa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tämä diplomaattiperhe muuttaa usein. Ghana on kotimaa, jossa vietetään lomat. Siellä Osei on ”tavallinen”. Muuten asutaan milloin Roomassa milloin Pariisissa. Osein isosisko kyllä tempautuu mukaan ajan black is beautiful -liikkeeseen. Mutta Othellon asettamissa rajoissa se on vain sivuhuomautus.

   Tykkää

  1. Sarja on siitä ovela, että kirjat voi ihan hyvin lukea myös tietämättä mitään versioitavista teoksista, ja toisaalta on kiinnostavaa nähdä, miten alkuteos vääntyy ja kääntyy nykyromaaniksi. Uskollisuuden aste vaihtelee.

   Tykkää

 2. Tämä sarja vaikuttaa kyllä kiinnostavalta ja niistä tähän mennessä tämä ehkä eniten. Yhteen koulupäivään sijoittuva tarina kiinnostaa. Muutenkin kouluympäristö on sellainen, mihin palaan mielelläni kirjoissa.

  Liked by 1 henkilö

 3. Tästähän oikein innostun. Olen lukenut sarjasta Äkäpussin ja Mediamogulin, into vähän heikkeni niiden myötä, mutta tässä voisi olla ytyä, etenkin kun Otello teki jo kouluaikana melkoisen vaikutuksen. Kävimme katsomassa sen Helsingin Kaupunginteatterissa ja se oli poikkeuksellista lahtelaiselle koululaiselle.

  Liked by 1 henkilö

  1. Othello on kyllä vaikuttava teos. Ainakin oopperana, josta itselläni on kokemus. Mediamogulia olen aloittanut kaksi kertaa enkä ole päässyt kovin pitkälle. Ehkä yritän kuuntelemalla.

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: