Edelliseen klassikkohaasteeseen luin George Eliotin Daniel Derondan. Pian sen jälkeen (eli muutaman dekkarin välipaloiksi haukattuani) tartuin toiseen Eliot-klassikkoon, vuonna suomeksi ilmestyneeseen Middlemarchiin (WSOY, 1966; Middlemarch. A Study of Provincial Life, 1871-72; suomentanut Aune Tuomikoski; 887 sivua). Ennen ymmärrettiin julkaista paksu kirja kahtena niteenä, jotka ovat yksi kirja siten, että sivunumerointi jatkuu (kysehän ei ole sarjan osista) eikä tehty painavaa ja hankalasti käsiteltävää järkälettä.
Tuon ajan leskenpäähine kehysti soikiona kasvoja ja siinä oli korkea kupu – asussa nähtävästi kokeiltiin kuinka paljon surukreppiä sellaiseen voi yleensä saada mahtumaan.
George Eliot (oik. Mary Ann / Marian Evans, 1819-1880) oli taitava ihmisluonteen kuvaaja. Middlemarchissa tyyli on kepeämpi ja hauskempi kuin Daniel Derondassa, vaikkei kyse mistään hupailusta olekaan. Kirjan nimi on sen fiktiivisen tapahtumapaikan, pienen keskienglantilaisen paikkakunnan, nimi. Laajaan ja monipuoliseen henkilögalleriaan kuuluu joukko middlemarchilaisia.
”Ja totta kai miehet tietävät parhaiten kaiken, paitsi sitä, minkä naiset tietävät paremmin.”
Dorothea nauroi ja unohti kyyneleensä.
Romaani koostuu kahdeksasta nimetystä kirjasta, jotka on jaettu numeroituihin lukuihin, sekä prologista ja loppuluvusta. Alkuteos ilmestyikin kahdeksana niteenä. Teemoihin kuuluvat naisen asema – etenkin avioliitossa – koulutus ja uskonto, idealismi ja tekopyhyys sekä yhteiskunnallinen murros: rautateitä aletaan rakentaa ja poliittinen järjestelmä halutaan uudistaa.
Ensimmäisen kirjan nimi on Dorothea Brooke, ja nimihenkilö on nuori ja älykäs nainen, joka kummallisessa velvollisuudentunnossaan ja harhaisessa päättäväisyydessään päätyy avioliittoon itsekeskeisen vanhuksen kanssa.
Romaani tapahtuu vuosina 1829-32 ja sijoittuu lähes kokonaan Middlemarchiin, mutta erittäin tärkeä merkitys on myös tuoreen avioparin Italiaan sijoittuvalla häämatkalla. Dorotheaa, kuten muitakin päähahmoja, seurataan koko romaanin ajan, mutta keskushenkilö vaihtuu kirjoittain.
Pyytää Dorotheaa olemaan vähemmän koruton ja rehellinen olisi ollut samaa kuin hengittää kristalliin, jonka läpi haluaa nähdä valon.
Toinen pääjuoni kiertyy nuoren lääkäri Tertius Lydgaten uran ympärille. Alussa hän on kunnianhimoinen ja idealistinen uudistaja, mutta onneton, puolivahingossa ja liian aikaisin solmittu avioliitto kaupunginjohtajan hemmotellun tyttären Rosamond Vincyn kanssa saa hänet taantumaan ja mukautumaan sekä lopulta suuriin ikävyyksiin.
Vielä yhdessä pääjuonessa seurataan nuorta ja huikentelevaista Rosamondin hulttioveljeä Frediä, joka hyvän naisen, lapsuusystävänsä Mary Garthin, rakkauden vuoksi yrittää ryhdistäytyä. Nämä juonet risteävät kaikki keskenään ja lisäksi niiden kanssa monta muuta, muun muassa perintöihin ja testamentteihin sekä salattuihin sukujuuriin ja epäsäätyisiin rakkauksiin liittyvää, tarinakuviota.
Middlemarchissa aviovaimo sai varsin pian tietää, että kaupungin asukkailla oli huono käsitys hänen miehestään. … Middlemarchilaisessa kielenkäytössä vilpittömyys merkitsi sitä, että ensimmäisessä sopivassa tilaisuudessa ilmoitti ystävilleen epäilevänsä, että heidän kykynsä, käyttäytymisensä tai asemansa eivät olleet moitteettomat, ja kaikkein vilpittömin henkilö sanoi tämän jopa ilman että sitä häneltä tiedusteltiin. Sitten oli vielä olemassa totuudenrakkaus – laveasisältöinen sana, joka tässä yhteydessä merkitsi sitä, ettei voinut sallia naisen näyttävän onnellisemmalta kuin mihin hänen miehestään vallitseva käsitys oikeutti, eikä liian selvästi osoittavan olevansa tyytyväinen osaansa. … Kaiken kaikkiaan voi sanoa palavan lähimmäisenrakkauden olleen yllyttämässä hyveellistä henkilöä tuottamaan lähimmäiselleen pahaa mieltä tämän omaksi eduksi.
Romaanin toinen kirja on saanut nimen Vanhoja ja nuoria, kolmas Kuoleman odotusta ja neljäs Kolme lemmenongelmaa. Nimeäminen kuvaa hyvin laajan kokonaisuuden aiheiden kirjoa: se kattaa kaikki elämänalueet ja -vaiheet. Viides kirja Vainajan käsi ja kuudes Leski ja aviovaimo jatkavat samaan tapaan. Seitsemäs on saanut nimen Kaksi kiusausta, ja viimeinen kirja Auringonlasku ja auringonnousu päättää romaanin tavalla, josta pidän paljon.
Henkilöt jäävät elämään ja monille heistä toivon käyvän hyvin, mutta kyseessä ei ole mikään kaiken päättävä sen-pituinen-se tai he-elivät-onnellisina-elämänsä-loppuun-saakka. Jää tunne, että on kolmisen tärkeää vuotta ollut melkein kuin yksi middlemarchilaisista tai ainakin kärpäsenä katossa.
Minulla on hyllyssä Eliotin mylly joen rannalla -teos, joka odottaa lukuvuoroa. Eliot vaikuttaa kerronnaltaan hieman ’jähmeältä’, joten en ole vielä jaksanut teokseen tarttua, mutta katsotaan, jos jossain vaiheessa.
TykkääLiked by 1 henkilö
Suosittelen kokeilemaan.
TykkääTykkää
Kirjailijan (kirjailija)nimi on tuttu, mutta mitään hajua minulla ei varsinaisesti ole hänen kirjoistaan. Tässä näyttää olevan paljon kiinnostavia teemoja eli periaatteessa voisi joskus harkita lukemista.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kannattaa ainakin harkita.
TykkääTykkää
Luin Daniel Derondan tänä vuonna ja Myllyn joen rannalla olen lukenut aikaisemmin. Middlemarch on ollut lukulistalla jo pitkään. Tuo, että sanot sitä kepeämmäksi kuin Deronda, suorastaan houkuttelee heti lukemaan.
TykkääLiked by 1 henkilö
Minulla on Mylly lukematta. Ehkä seuraavaan klassikkohaasteeseen?
TykkääTykkää
Tämän(kin) brittiklassikon olen katsonut pätevänä epookkidraamana telkkarista. Lukulista sen kuin kasvaa, sillä kerroit houkuttelevasti henkilöiden elävyydestä.
TykkääLiked by 1 henkilö
Milloin lie tullut? En muista nähneeni.
TykkääTykkää
On siitä aikaa: https://en.wikipedia.org/wiki/Middlemarch_(TV_serial)
TykkääLiked by 1 henkilö
Taisin katsoa aika vähän telkkaria 90-luvulla.
TykkääTykkää
Middlemarch on ihana kirja. Luin sen joskus blogini alkuaikoina, ja ”löysin” sen myötä George Eliotin. Derondan ostin omaksi heti sen ilmestettyä, mutten ole vielä löytänyt sille lukuaikaa. Pitäisi kyllä koettaa etsiä myös Middlemarch omaan hyllyyn, vaikka jostain divarista.
TykkääLiked by 1 henkilö
Deronda vaatii tosiaan oman aikansa. Eivät ole ihan suupaloja nämä Eliotit.
TykkääTykkää
Kiitos esittelystä! En ollut tietoinen kirjan sisällöstä aiemmin. Tämän voisi koettaa joskus lukea.
TykkääLiked by 1 henkilö
Mukavaa, että kiinnostuit.
TykkääTykkää
Tämä kuulostaa vastustamattomalta. Luulin George Eliotin olevan jotain aivan muuta, mutta tässähän on vaikka mitä kiinnostavia teemoja. Listalle meni.
TykkääLiked by 1 henkilö
Hauska kuulla, että kiinnostuit.
TykkääTykkää