Hirveät ämmät

Kurittomat – jumalattaria, nykynaisia ja muita kauheita akkoja (Atena, 2021; 199 sivua) perustuu Kaisa Pulakan Kauhee akka -radiosarjaan. Historian ja myyttien hirveät ämmät ja kamalat eukot saavat kunnianpalautuksen kirjoittajan reippaan humoristisessa otteessa.

Teoksessa käydään läpi naisten kulttuurihistoriaa ja naismyyttejä vääränlaisiksi naisiksi tuomittujen hahmojen kautta. Kaikki alkoi Lilithistä, Aatamin ensimmäisestä vaimosta, jota ei tehty kylkiluusta, vaan maasta niin kuin mieskin, ja joka uskalsi sanoa ei. Kauhea akka siis.

Vaikka ote on rento, on kyseessä silti tietopitoinen esitys naisten asemasta, seksuaalisuudesta ja rooleista eri aikoina, myös nykynaisista nykyaikoina.

Lukujen loppuihin Pulakka on kirjoittanut kirjeitä kauheille akoille. Tässä pätkiä kirjeestä Eevalle ja Pandoralle:

… teitä on vuosituhansien ajan syytetty maailman kaikesta pahuudesta ja synnistä.
… minun mielestäni teidän pitäisi olla ylpeitä. Olen nimittäin sitä mieltä, että harva asia tässä maailmassa on niin tärkeää kuin tiedonjano. Tiedonjano pitää meidän silmämme ja mielemme auki.
… Kiitos siis, Eeva ja Pandora. Onpa ihanaa, ettette te totelleet.

Kirjan lopun Kauhee akka -testin mukaan olen sekoitus Lilithiä, vahvojen itsenäisten naisten esiäitiä, ja Heraa, aviollisen rakkauden ja hedelmällisyyden jumalatarta, mutta minussa on vähemmän kahta muuta vaihtoehtoa eli Louhea, piinkovaa businessnaista, ja Gaiaa, äiti maata ja ituhippien esiäitiä. Joihinkin kysymyksiin ei ollut minulle sopivaa vastausvaihtoehtoa lainkaan, mutta myönnän, ettei minusta ainakaan bisnesbitchia saisi.

Viihdyttävässä tietoteoksessa on kuvituksena sekä Pauliina Mäkelän surrealistista ja yltiövärikästä nykytaidetta että taidehistorian klassikoita.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

3 vastausta artikkeliin “Hirveät ämmät”

  1. Tämä kirja on jotenkin ihastuttavan rempseä ja napakka, sisältö on nopealukuista mutta silti mieleenpainuvaa. Kokonaisuus toimii hienosti ja omaan makuuni kirjoittajan omien kokemusten yhdistely tietopainotteisempaan tekstiin toimi hyvin.

    Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.