Suomentajan tunnustuksia

Kersti Juva on arvostetuimpia kääntäjiämme. Hänen kääntämisen oppilastyönsä, kisällinnäytteensä oli ei sen vähempää kuin J. R. R. Tolkienin fantasiaklassikko Taru Sormusten herrasta. Teoksessa Tolkienin tulkkina — tarina Sormusten herran suomentamisesta (SKS Kirjat, 2021; 232 sivua) suomentaja kertoo ensimmäisessä luvussa kääntäjän uransa lentävästä lähdöstä 1970-luvun alussa ja ruotii muissa kolmessa Tolkienin teosten suomentamista ja suomennoksia. Laajin luku käsittelee nimistön suomentamista.

Syy nimien suomentamiseen on mutkaton ja yleisesti tiedossa. Tolkien vaati sitä.

Juva oli 23-vuotias aloittaessaan trilogian ensimmäisen osan suomentamisen yhdessä Eila Pennasen, opettajansa ja mentorinsa kanssa. Melkoinen startti suomentajan uralle!

Taru Sormusten herrasta on minun kisällintyöni, josta kaksi kolmannesta mestari on viimeistellyt kädestä pitäen.

Juva sai 2000-luvun alussa käsiinsä noin 50-liuskan käsikirjoituskopion Sormuksen ritarien käännöksestä. Se sisältää hänen raakakäännöksensä, omat korjauksensa ja Eila Pennasen korjaukset. Lisäksi Juva on katsonut tältä osin myös tuoreimman, Alice Martinin korjaaman, laitoksen.

Juva huomaa ja myöntää olleensa hutiloija, ja käy läpi joukon huolimattomuusmokia. Hän myös toteaa, ettei ole aloittelevana opiskelijakääntäjänä aina ymmärtänyt alkutekstiä ja antaa esimerkkejä myös tästä. Hän kertoo kuvausten tuottaneen hänelle eniten ongelmia, koska on ollut vaikeaa nähdä mielessään kuvitteellista maisemaa tai tilannetta. Lisäksi suomen kielen hallinta on toisinaan pettänyt, kun noviisille ei ole aina ollut selvää, ettei kielen kieliopillinen moitteettomuus riitä, vaan sen on oltava myös odotuksenmukaista.

Lyhyesti Juva käsittelee myös Hobitin, Silmarillionin ja Tolkienin muiden teosten kääntämistä, mutta pääpaino on Tarussa.

Luulen, että kirjoittajaakin harmittaa, että teokseen – jonka aiheena sentään on kieli! – on jäänyt monta kirjoitusvirhettä ja nimilistoihin muutama aakkostusmoka. Oikolukua ei taideta enää harjoittaa, edes Suomalaisen kirjallisuuden seurassa.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

5 vastausta artikkeliin “Suomentajan tunnustuksia”

  1. En ole mikään Tolkien-fani, mutta Sormusten herra-trilogia on tullut luettua. Voisin lukea tämänkin, suomentaminen on kiinnostava aihe.

    Liked by 1 henkilö

  2. En jaksa yhtään Tolkienia, mutta jos suhteeni hänen teoksiinsa ei olisi niin vaikea, lukisin tämän varmasti. Kääntäjien työstä lukeminen on kiehtovaa, ainakin Jaana Kapari-Jatan vastaavantyylinen teos Pottereiden kääntämisestä oli hyvin kiinnostava.
    Aika hurja ajatus kyllä tuo, aloittaa ura nuorena opiskelijana Tolkienin kääntämisestä!

    Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 9000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: