Tärppejä Tampereen kirjafestareille

Ensi viikolla on taas kirjamessut! Tai kirjafestarit. Onkohan tapahtuma vai vain nimi erilainen? Se selvinnee pian, sillä olen menossa ensimmäistä kertaa Tampereen kirjafestareille, jotka järjestetään 3.-4.12.

Tiedossa on ohjelmaa ja messuosastoja. Ohjelmaa voi tarkastella, joko listana/taulukkona, jota voi lajitella eri tavoin, taikka lukujärjestystyyppisenä päiväkohtaisesti: lauantai & sunnuntai.

En tiedä, miten helppoa Tamperetalossa on siirtyä salista tai muusta tilasta toiseen, joten sen mukaan en ole osannut suunnitelmia tehdä. Olen vain kerännyt joitakin minua kiinnostavia, enimmäkseen vielä lukemattomiin kirjoihin liittyviä, poimintoja ohjelmasta:

 • Lauantain voisin aloittaa katsauksella pirkanmaalaiseen kirjallisuuteen. Tiina Poutanen, Jari Mäkipää, Harri István Mäki, Laura Suomela, Siiri Enoranta ja Artemis Kelosaari lukevat uutuusteoksiaan. Siihen, että kirjailijat lukevat teoksiaan, törmää Suomessa harmittavan usein. Maailmalla sellaista tehdään paljonkin.
 • Seuraavaksi saattaa olla vuorossa vaikkapa runoja. Kaksoissisäinen on kuvataiteilija ja runoilija Kirsi-Marja Mobergin esikoisrunoteos.
 • Puoliltapäivin on tarjolla Finlandia-ehdokas Marja Kyllösen Vainajaiset.
 • Samaan aikaan tosin jaetaan Tulenkantaja-palkinto, jonka ehdokkaat ovat: Merja Mäki, Ennen lintuja; Aino Louhi, Tähtienvälinen avaruus; Riku Siivonen, Kaikki isäni tavarat; Noora Vallinkoski, Koneen pelko; Satu Rämö, Hildur. Kilpailun päätuomarina toimii tänä vuonna Emmi Itäranta.
 • Iltapäivää on mahdollista jatkaa vaikkapa teemalla Köyhyys, rikkaus ja kirjallisuus, josta puhuvat Katja Raunio, Hanna Kuusela ja Juho Saari.
 • Ja/tai (taitaa mennä edellisen kanssa limittäin) poiketa englanninkielisen ohjelman pariin: Writing in Finland – Though Not In Finnish: Yaseen Ghaleb, Nataliya Teramae ja Hope Nwosu.
 • En aio jättää väliin saksalaiskirjailija Zoë Beckiä, jonka romaanin Minun silmäni näkevät suomalaistaustaisen päähenkilön Liina Järvisen kautta myös Tampere kuuluu kirjan tapahtumapaikkoihin, vaikka teos onkin jo tuttu.
 • Helsingin messuilla onnistuin lopulta ohittamaan suunnittelemani käännöskeskustelut, joten yritän Tampereella uudelleen. Haastateltavina ovat ensin Keltaisen kirjaston kääntäjät Einari Aaltonen ja Helene Bützow omista suomennoksistaan (mm. Abdulrazak Gurnah, Kazuo Ishiguro, Don DeLillo) ja sitten suomentajat Kristiina Drews ja Heikki Karjalainen puhuvat Vladimir Nabokovin kääntämisestä.
 • Lauantain lopuksi on tarjolla Nyrok Dollsin livekeikka (Kjell Westö, Mauri Kunnas, Pasi Heikura, Silja Sillanpää).

 • Sunnuntain saatan hyvinkin aloittaa aikamme kohujen parissa. Tampereen yliopiston opiskelijat esittelevät ja puivat viimeaikaisia kritiikkikohuja.
 • Ellen sitten valitse Johanna Annolaa ja kirjaa Säädyttömät, joka kertoo kahden perheen tarinan 1700-luvun lopusta 1900-luvun alkuun.
 • Puoliltapäivin ohjemassani voisi olla Tietokirjaraati, joka ruotii viittä ajankohtaista tietoteosta. Raadissa ovat mukana Pasi Heikura, Olli Löytty ja Anne Mäntynen ja sen juontaa Riitta Suominen.
 • Seuraavaksi seurannen spekulatiivisen fiktion asiantuntijoiden – Saara Henriksson, Emmi Itäranta, J. S. Meresmaa ja M. G. Soikkeli – keskustelua spefin nykytilanteesta.
 • Sen jälkeen valinnen historiaa, mutten tiedä, fiktiotako eli Jukka M. Heikkilän, jonka romaani Puumiekka kertoo naisgladiaattoreista keisari Domitianuksen aikana, vaiko faktaa eli Henna Karppinen-Kummunmäen, jonka tietokirja on nimeltään Tyttöjen vuosisadat: lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle.
 • Jalkapallokirjallisuuttakin voisin harrastaa. Tarjolla sekä Riistopallon [ohjelmassa virheellisesti Riistapallon*] MM-kisat Qatarissa, jonka on kirjoittanut Sami Kolamo, tai Johanna Ruohosen kirjoittama Naisten laji.
 • Tamperelaistapahtuman ohjelmaan kuuluvat tietenkin paikalliset kirjailijat, joilla tämä tärppilistani myös alkoi. Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat -sarjan avaustilaisuudessa Kari Aronpuro, Päivi Alasalmi ja Johanna Sinisalo keskustelevat aiheesta Muuttuva Tampere kirjailijoiden silmin sekä kertovat omasta suhteestaan kaupunkiin ja sen mittavaan kirjalliseen historiaan.
 • Sunnuntain lopuksi lavalle saadaan Alex Schulman, jonka uusin romaani on nimeltään Malman asema. Ruotsalaiskirjailijaa haastattelee peräti kaksi (kilpailevien) kirjamessujen ohjelmapäällikköä: Vilja-Tuulia Huotarinen (Turku) ja Ville Blåfield (Helsinki).

Ehkäpä tapaamme Tampereella?

*Sittemmin korjattu.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

4 vastausta artikkeliin “Tärppejä Tampereen kirjafestareille”

 1. Siinä olisikin urakka kiertää nuo kaikki läpi! Tamperetalo tuntuu aika erikoiselta paikalta kirjamessuille, mutta ehkä se sitten toimii.
  Peukutan kirjapalkintoa Merja Mäen esikoiselle. Tosin se on ainoa ehdokkaista jonka olen lukenut, mutta pidin siitä todella, todella paljon.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: