Dekkariviikko 2024 – kosto (Ruotsi)

Hakkuu (S&S, 2024; Sly, 2021; suomentanut Pekka Tuomisto; 414 sivua) on ruotsalaisen Sara Strömbergin esikoisdekkari. Se sijoittuu Pohjois-Ruotsin eteläosaan Jämtlantiin melko lähelle Norjan rajaa, Järpeniin, Kalliin, Ånniin ja Åreen. (Suomesta katsottuna ei olla kovin pohjoisessa, vaan suunnilleen Iisalmen korkeudella.)

Ajattelin sanoja, jotka oli töhritty kallionseinämään parinkymmenen kilometrin päässä Åresta. Tähän loppuu laki, siinä luki. Me olimme keskellä laitonta maata. Tietöntä.

Päähenkilö on nykyinen koulunkäyntiavusta ja entinen toimittaja Vera Bergström. Keski-ikäinen Vera asuu lakkautetun rautatieaseman yläkerrassa ja ajaa päivittäin 60 kilometrin matkan kouluun. Ajellessaan Vera kuuntelee autoradiota, jossa eri kanavien uutiset kertovat kahdesta eri Ruotsista.

P3-kanava kertoi uuden Slussenin ja Tukholman ohitustien kohonneista kustannuksista. Vaihdoin P4 Jämtlandiin. Föllingen apteekki suljettaisiin.

P3 raportoi Hagastadenista ja luotijunista suurkaupunkien välillä. Vaihdoin P4 Jämtlandiin. Rödönissä haluttiin lopettaa koulu.

P3-kanavalla kerrottiin, että pankinjohtajat olivat korottaneet bonuksiaan. Vaihdoin P4 Jämtlandiin. Sudet olivat raadelleet kuoliaaksi seitsemän kesyporoa Tåssåsenin saamelaiskylässä.

Kun hakkuuaukiolta keskeltä metsää löytyy murhattu nainen, saa Vera entiseltä pomoltaan pyynnön jututtaa paikallisia tapahtuman taustoista. Tahtomattaan Vera löytää itsestään taas journalistin. Selvittäessään naisen taustoja hän päätyy myös pohtimaan, kuka naisen tappoi ja miksi.

Olin olemassa vain kuin kirjoitin, kun kasvoni näkyivät kuvassa tekstin alla. Ihmiset saivat pitää minua säälittävänä, huomionkipeänä eukkopahana, en enää välittänyt. Oli pahempaakin häpeää. Tiesin kaiken siitäkin.

Vera on kiinnostava ja monisyinen päähenkilö. Hän on fiksu, mutta uhkarohkea. Hänellä on tarkka toimittajan vainu, mutta heikot ihmissuhdetaidot. Hän velloo muistoissa pitkästä eroon päättyneestä suhteestaan ja lapsettomuudessan. Hänellä on lämmin suhde isäänsä ja välittävä ystäväpiiri, vaikka kahden kanssa onkin puhumaton kausi. Hän kokee itsensä erilaiseksi ja ulkopuoliseksi.

Näin itseni ulkoapäin. Vaelsin kuplassa, joka leijui päämäärättömästi sinne tänne. Toisin kuin kaikki muut näytin olevan jotakin tuntematonta ainetta.

Tapahtuu toinenkin epäilyttävä kuolemantapaus. Veraa seurataan. Hän löytää johtolankoja ja haastattelee ihmisiä. Alkaa syntyä iso juttu, joka voisi siivittää Veran uran freelancerinä lentoon. Mutta ihmisten menneisyyden tonkiminen on myös vaarallista.

Hakkuu on paitsi rikosromaani myös romaani Ruotsin syrjäseutujen ihmisistä ja elämästä. Luen mielelläni Veran tutkimuksista ja elämästä myös jatkossa, jos sellaista on luvassa.

Jo kymmenettä dekkariviikkoa vietetään kirjablogeissa 10.-16.6.2024. Lue Kirsin kirjanurkasta, mistä on kyse ja mitkä kaikki blogit ovat mukana.

Dekkariviikon yhteistyökumppanina toimii tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Suomen dekkariseura ry, joka julkaisee Ruumiin kulttuuri -lehteä.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gabriel Korpi

"Sekoitus Philip Marlowea ja cozy crime -dekkaria"

Nostetaan teksti pöydälle

Ajatuksia kirjoittamisesta, lukemisesta ja uskontotieteestä

Koirakirjasafari

Kirja-arvosteluja koirakirjoista

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

EAHIL 2020

Be Open Act Together

Luetut.net

Kirjablogi