Dekkariviikko 2024 – katoaminen (Australia)

Jane Harperin Aaron Falk -sarjan kolmas osa Ulkopuoliset (Tammi, 2024; Exiles, 2022; suomentanut Maija Lehmuksenoksa; 406 sivua) on (toisin kuin kansi väittää) mielestäni ennemmin tunnelmoiva arvoitusdekkari ja ihmissuhderomaani kuin trilleri.

Vuosi sitten eteläaustralialaisen pikkukaupungin viini- ja ruokafestivaali katkesi Kim Gillespie outoon katoamiseen, joka kävi ilmi, kun hänen kuusiviikkoinen lapsensa Zoe löydettiin vaunuistaan pysäköintipaikalta.

On jälleen festivaaliaika, kun talousrikostutkija Aaron Falk on saapunut paikkakunnalle ystävänsä Greg Racon lapsen ristiäisiin kummiksi. Kimin katoaminen varjostaa yhä suvun ja paikkakunnan elämää. Kim on ollut naimisissa Gregin veljen Charlien kanssa.

Tapahtumat sijoittuvat festivaaleille, Charlie Racon viinitilalle ja tekojärven liepeille.

Zara oli asunut isänsä luona viinitilalla jo ennen äitinsä katoamista. Vuotta aiemmin Falk oli kuullut jinkun selittävän, että se johtui Zaran koulusta ja ystävistä, mutta hän olisi ollut yllättynyt, jos Zaran äidin uusi avioliitto ja vastasyntynyt vauva eivät olisi myös vaikuttaneet järjestelyyn.

Kimin ja Charlien teini-ikäinen tytär Zara on varma siitä, ettei hänen äitinsä tehnyt itsemurhaa hukuttautumalla tekojärveen, eikä todisteita puoleen tai toiseen ole.

Zaran ystävä Joel uskoo Kimin tapauksen liittyvän oman isänsä tapaturmaisena pidettyyn kuolemaan vuosia aiemmin. Joel asuu äitipuolensa Gemman kanssa. Gemma on festivaalijohtaja ja Aaron Falkin mielestä hyvin kiinnostava nainen.

Ihmissuhteiden kiemurat ovat siis moninaiset, sillä mukana häärii melkoinen joukko muutakin viinitilan ja kaupungin väkeä, mm. paikallispoliisi, jonka mielestä niin Kimin kuin Joelin isänkin tapaus ovat loppuun käsiteltyjä, sekä Kimin uusi puoliso Rohan, jolla on kireät välit Charlien kanssa.

Falk sulki silmänsä ja kuunteli. Hän arveli alitajuisesti ymmärtäneensä jotakin nukkuessaan, sillä hälytysääni hänen päänsä sisällä kuului jälleen selvästi. Vaimea mutta periksiantamaton ääni oli nyt aiempaakin selkeämpi.

Tapaukset ratkeavat lopulta varsin yllättävän, mutta hyvin pohjustetun, oivalluksen avulla, eikä kukaan ole sen jälkeen aivan ennallaan. Myös Aaron Falkin elämä mullistuu.

Jo kymmenettä dekkariviikkoa vietetään kirjablogeissa 10.-16.6.2024. Lue Kirsin kirjanurkasta, mistä on kyse ja mitkä kaikki blogit ovat mukana.

Dekkariviikon yhteistyökumppanina toimii tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Suomen dekkariseura ry, joka julkaisee Ruumiin kulttuuri -lehteä.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gabriel Korpi

"Sekoitus Philip Marlowea ja cozy crime -dekkaria"

Nostetaan teksti pöydälle

Ajatuksia kirjoittamisesta, lukemisesta ja uskontotieteestä

Koirakirjasafari

Kirja-arvosteluja koirakirjoista

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

EAHIL 2020

Be Open Act Together

Luetut.net

Kirjablogi