Sata vuotta sitten Savonlinnassa

Kiinnostuin Laila Kohosen nuorten romaanista Miehuuskoe 1917 (Otava, 2017; 157 sivua), koska se sijoittuu Savonlinnaan. Taustalla ovat tositapahtumat, joista kirjailija on kuullut isältään.

Tarina alkaa 17.8.1917 Olavinlinnan muureilta ja kallioilta, joilla päähenkilö Vilho, 12-vuotias pojankoltiainen, osoittaa vaarallisesti miehuuttaan. Kauppiaan pojalla on tarve pullistella kaverilleen Birgerille, joka on hemmoteltu rikkaan perheen vesa. Neljän erilaisen ystävyksen joukon täydentävät vossikkakuskin tytär Kaija ja venäläistaustainen Petja. Tempauksesta ei koidu mitään hyvää, vaan Vilho joutuu loppulomaksi kauppa-apulaisen hommiin.

Syksyn koittaessa kaupunki muuttuu levottomaksi. Venäläissotilaat mellastavat, perustetaan niin kansalaiskaarteja kuin suojeluskuntiakin, lyseon pojat organisoivat mielenilmauksia yleislakon innoittamina, nuoria miehiä lähtee Saksaan matkoille, joista ei puhuta ääneen. Kun venäläiset alkavat yllättäen pidättää ihmisiä kaduilta, alkavat Vilho, Petja ja Birger toimia viestinviejinä. Onhan perheiden saatava tietää, jos isä tai veli on äkkiä vangittu. Pojille tapahtumat ovat kuitenkin enemmän leikkiä kuin totta, kunnes Vilho itse päätyy telkien taakse.

Luen sen verran vähän nuorille suunnattua kirjallisuutta, etten oikein osaa arvioida teoksen ansioita suhteessa lajityyppiin. Kieli on sujuvaa ja ainakin aikuinen lukee teoksen hyvin nopeasti. Tapahtumat ovat realistisia — näin lapset voisivat ajattelemattomuuttaan toimia. Taustana sadan vuoden takainen tilanne Suomen itsenäistymisen kynnyksellä on kiinnostava. Tapahtumapaikkoja kuvataan harmittavan vähän. Kirja sopinee hyvin 9-12-vuotiaille, joita edes vähän kiinnostavat satavuotiaan Suomen alkuhetket.

 

 

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

23 vastausta artikkeliin “Sata vuotta sitten Savonlinnassa”

 1. Pidin tätä jo kädessäni kirjastossa, mutta en sitten lainannut kuitenkaan. Olen lukenut viime aikoina hieman vähemmän historiallisia romaaneja, joten ehkä jokin puoli lukijuudessani haluaa sitten tarttua johonkin ”vakavampaan”. Tämän kirjan aihepiiri on kyllä kiinnostava, ja että vielä nuortenkirja – mainiota.

  Liked by 1 henkilö

 2. Voi, jos tuntisin jonkun esiteinin, jolle voisin kirjan lahjoittaa ja samalla salalukea itsekin! Kirja kiinnostaa minua, tätiä, ja olen lukenutkin aika paljon näitä lapsille ja nuorille suunnattuja historiallisia romaaneja, mutta yhtään lasta tai nuorta en ole tuntenut, jota tämä genre kiinnostaa. Toivottavasti kirjaa luettaisiin vaikka savolaisissa kouluissa.

  Liked by 1 henkilö

 3. Historialliset romaanit ovat kiinnostaneet minua aina. Tämä voisi olla mielenkiintoista vaihtelua tavalliseen lukemistooni, sillä en ole tainnut lukea vuosikausiin nuorille suunnattuja, historiasta kertovia teoksia. Harmillista, ettei tapahtumapaikkoja kuvata kovin tarkkaan – se kiinnostaisi minua kovasti, koska Savonlinna on minulle äidin suvun kautta hyvin tuttu kaupunki.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista.
   Tuo minuakin Savonlinnassa ensin lähes koko lapsuuteni ja nuoruuteni sekä kahdessa jaksossa aikuisena asuneena harmittaa kovasti. Olavinlinnan ja Tottintori – siinäpä se. En saanut edes selvää, missä nämä lapset oikein asuivat.

   Tykkää

 4. Hienoa, että nuorille kirjoitetaan tällaisia historiallisia romaaneja, jotka pohjaavat tositapahtumiin. Jos on vetävästi kirjoitettu, saa ehkä kiinnostumaan historiasta muutenkin. Sopii vielä hyvin Suomen juhlavuoteen.

  Liked by 1 henkilö

 5. Kiinnostuin postauksesi otsikosta kahdesta syystä. Ensinnäkin otsikossa on Savonlinna, joka on minulle hyvin tuttu kaupunki, koska tyttäreni asuu siellä ja olen itsekin opiskellut siellä jonkun aikaa. Toiseksi kirjan nimessä on Miehuuskoe. Eli viittaako se jotenkin 60-luvun huippuelokuvaan Graduate? Mutta ei se viitannut, tuo vuosiluku jo selvensi sen. Kirja sopii varmasti hyvin Suomen juhlavuoteen. Miksi on laitettu näin onneton kansi?

  Liked by 1 henkilö

 6. Vaikuttaa ihan pätevältä kirjalta nuorille, vaikka kansi on kyllä minustakin vähän tönkkö. Ei kovin houkutteleva varmaan nuorelle. Ainakaan minua se ei houkuttele, mutta en tietenkään ole nuori. En lue juuri lainkaan lasten- tai nuortenkirjallisuutta. Ymmärrän, että niitä on monentasoisia, mutta omat intressini ovat muualla.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista.
   Enpä minäkään juuri lasten- ja nuortenkirjallisuutta lue. Siksi siitä onkin aika vaikea kirjoittaa, kun omat vertailukohdat ovat kymmenien vuosien takaa.

   Tykkää

 7. Historiallinen nuortenromaani – ei taida olla ihan tavallisinta lajityyppiä eli jo sen vuoksi tämä vaikuttaa kiinnostavalta. Hienoa, että nuortenromaaneja kirjoitetaan nykyisin niin laajalla skaalalla ja varmasti tämän lukemalla oppii jotain myös Suomen historiasta ja kenties muistijälki on vahvempi kuin koulukirjoja pänttäämällä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista.
   Nimi on minusta ihan hyvä, mutta kansi ei.
   Olisi oikein mieluisaa ja kiinnostavaa lukea, mitä lajityyppiä paremmin tuntevana olet tästä mieltä.

   Tykkää

 8. Jos meinaat että jo 9-vuotiaskin voisi tuota lukea, kieli on varmaan hyvin yksinkertaista? Minullakaan ei ole mitään kokemusta nuortenkirjoista saati varhaisnuorten. Meillä oli sijoituksessa 7-10 -vuotias tyttö joka tuossa 9-10 -vuotiaana luki Ella-sarjaa ja Risto Räppääjiä, eli hyvin kevyitä ja lapsellisia kirjoja vielä.

  Tykkää

 9. Enpä olisi tätä nuortenkirjaksi nimen ja kannen perusteella osannut luokitella, hyvä siis että tämäkin väärinkäsitys nyt tuli korjatuksi. Hauskaa, että on tällainen nuorille suunnattu historiallinen romaani ja sinänsä ihan kiinnostavan kuuloisesta aiheesta. Juonen perusteella kuulostaa tosiaan alakoulun viimeisillä luokilla oleville suunnatulta eli vähän ohi omasta lukumaustani, mutta olisihan tämä nopea luettava jos joskus tielle sattuisi. :)

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista.
   Kirjan henkilöt ovat aika nuoria näihin seikkailuihin. Taustalla olevien tositapahtumien pojilla oli vähän enemmän ikää. Harvempi lapsi tai nuori kuitenkaan kiinnostuu itseään nuorempien seikkailuista, joten siksi ajattelen sopivaksi kohderyhmäksi alle 12-vuotiaat, mutta jo kunnolla lukutaitoiset.

   Tykkää

 10. Ainakin on tärkeä aihe, sillä kovin vähän tuntuvat esiteinejä vanhemmatkin nuoret tuntevan oman historiamme traagisiakaan vaiheita. Minulla ei ole ketään sopivaa testihenkilöä, mutta jos olisi, heti hankkisin kirjan lahjaksi.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: