Nobelistin viimeinen

Kanadalainen novellisti Alice Munro sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon viime vuonna. Kallis elämä (Tammi, 2013; Dear Life, 2012; suomentanut Kristiina Rikman; 318 sivua) on 82-vuotiaan kirjailijan ilmoituksen mukaan hänen viimeinen teoksensa.

Teoksessa on kaksi osaa: alkupuoli koostuu kymmenestä Munrolle ominaisesta novellista, loppuosa neljästä omaelämäkerrallisesta tarinasta.

Novellit kertovat tavallisten ihmisten elämästä, jossa tapahtuu jotakin odottamatonta – joskus mukavaa, usein ikävää. Arkisuutta ja outoutta, hetkellistä onnea tai onnettomuutta. Ihmisen elämää. Sitä Munro osaa kuvata, siitä kirjoittaa. Ei suurin sanoin, ei paatoksella, ei romaaniksi. Vaan hiljaisesti, rauhallisesti, lyhyesti – ja siksi niin koskettavasti, ajatuksia herättäen, tunteita kuulostellen.

Omaelämäkerrallinen osuus on vaikuttava ja vakuuttava. Munro avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, suhdettaan vanhempiinsa ja sisaruksiinsa, sitä taustaa ja niitä juuria, joista hänen novellistiikkaansa on lähtöisin.

Hieno päätös hienolle uralle.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Nobelistin viimeinen”

 1. Hei,

  oletko sinä se sama Tuulevi, joka kävi ehdottamassa viimeviikkolla julkaisemassani lukuhaasteessa minulle kirjoja? (Siis tässä haasteessa: http://matkallamikamikamaahan.blogspot.fi/2014/01/haastan-itseni-lukemaan-lukijoideni.html )

  Jos olet, niin ilmoittaisin, että yksi ehdottamistasi kirjoista on arpoutunut luettavakseni haasteeseen. Arvonnan lopputulos näkyy täällä:
  http://matkallamikamikamaahan.blogspot.fi/2014/01/arpa-on-heitetty-nama-lukijoideni.html

  En ole nyt tosiaan varma oikeasta henkilöstä, sillä haasteeseen kommentoineen Tuulevin nimeä klikkaamalla ei pääse mihinkään linkkiin, joka johtaisi hänen blogiinsa. Mutta ajattelin, että koska blogisi nimessä esiintyy Tuulevi ja kyse on kirjoista, niin saattaisit olla sinä :D

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s