Perinteitä vaalien — dekkariviikko 2017: 4

Kaunis mutta kuollut (Karisto, 2017; 304 sivua) on Terttu Autereen kolmas 1930-luvulle sijoittuva lääninetsivä Juhani Kuikan rikostutkimuksia kuvaava dekkari. Samalla etenee Kuikan ja opettaja Onerva Ojalan aiemmissa romaaneissa alkunsa saanut suhde, sillä Onerva on sattunut nappaamaan sijaisuuden juuri siitä koulusta, jossa tapahtuu henkirikos.

Pienen itäsuomalaisen kauppalan — veikkaan esikuvaksi Lauritsalaa — yhteiskoulun iloinen, kaunis ja värikäs piirustuksenopettaja Iiris Soivio löydetään kuristettuna koulun kokoelmahuoneesta penkinpainajaisten jälkeen. Iiris herätti eläessään pikkupaikkakunnalla huomiota niin pukeutumisellaan kuin käytökselläänkin. Miehet hurmaantuivat, naiset joko ihailivat, kadehtivat tai pelkäsivät oman liittonsa puolesta. Mutta kenellä oli motiivi ja tilaisuus tappaa?

Epäiltyjen ja jututettavien joukossa on koulun opettajien ja oppilaiden lisäksi heidän perheenjäseniään ja koulun talonmiespariskunta eikä Kuikalla ole lukuisia kuulusteluja ja selvityksiä tehdessä apunaan kuin yksi paikallinen poliisimies. Samaan aikaan kihlattu Onerva — jonka luona Kuikka välillä pientä pahennusta herättäen yöpyy — haluaa sopia hääpäivän, mutta auttaa lopulta hieman myös rikoksen selvittämisessä.

Kaunis mutta kuollut on leppoisa, nostalginen ja perinteitä kunnioittava dekkari, jota on mukava lukea, vaikka onkin kyse henkirikoksesta. Kaukana ovat nykytrillerien kauhut ja piinat.

 

Yöpöydän kirjat emännöi tämänvuotista dekkariviikkoa.

dekkariviikko17

 

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

8 vastausta artikkeliin “Perinteitä vaalien — dekkariviikko 2017: 4”

  1. Viehättävää, että joku kirjoittaa menneen ajan Suomeen sijoittuvia dekkareita. (Varmaan muitakin on kuin Autere? En vain seuraa dekkarigenreä kovin tarkkaan.) Tämä kirja voisi kiinnostaa ihan siksikin, että sijoittuu kouluympäristöön.

    Liked by 1 henkilö

    1. Suosittelen Suomen menneisyyteen sijoittuvista dekkareista ainakin Virpi Hämeen-Anttilan Björk-sarjaa ja Mikko Porvalin Karelia Noir -sarjaa.

      Tykkää

  2. Tästä tuli tosiaan hyvälle tuulelle, ihan niin kuin Komisario Palmuista. Samanlaista fiilistä ei tule yleensä nykydekkareista.
    Lainasin viime viikolla kirjastosta Autereen edeltävän dekkarin Kuolema Eedenissä, jota en ole vielä lukenut.

    Liked by 1 henkilö

  3. Minä taas luin ne samaan sarjaan kuuluvat Auteren aiemmat kolme romaania, jotka yhtäkkiä jatkuivat Kuka murhasikaan rouva Holmin -dekkarilla. Toivoin silloin että dekkari olisi ollut vain kokeilu ja hän olisi palannut herttaisiin romaaneihinsa, mutta dekkarit tuli näköjään jäädäkseen hänen tyylikseen. Dekkareina ovat varmasti kivoja, olen vain tuon rouva Holmin lukenut. Niistä aiemmista olen myös Kinkkauskivet lukenut, eli lukematta on vain nämä kaksi viimeisintä dekkaria.

    Liked by 1 henkilö

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gabriel Korpi

"Sekoitus Philip Marlowea ja cozy crime -dekkaria"

Nostetaan teksti pöydälle

Ajatuksia kirjoittamisesta, lukemisesta ja uskontotieteestä

Koirakirjasafari

Kirja-arvosteluja koirakirjoista

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

EAHIL 2020

Be Open Act Together

Luetut.net

Kirjablogi