”Näin alkaa uusi aika.”

Lukeminen on näkemistä mutta kuulemista myös. Kirjoittaminen on lyhyttä piirtämistä. Kirjaimia on erilaisia vaikka ovat samoja, suuria ja pieniä ja kirjassa erilaisia kuin kirjeessä, eri ihmisillä vähän erilaisia sen mukaan kuinka käsi osaa tai ikää on karttunut. Kirjeen kirjoittaminen on piirtämistä mutta puhumista myös. Kun oppii lukemaan, oppii kuulemaan äänetöntä puhumista. Kun osaa kirjoittaa, pystyy puhumaan niin että ei sano mitään ääneen.

Olli Jalosen upeasti kirjoitettu Taivaanpallo (Otava, 2018; 461 sivua) on kasvutarina ja seikkailukertomus, historiallinen romaani, joka herättää monia ajatuksia paitsi menneisyydestä myös nykyajasta. Tarina alkaa vuonna 1679. Kahdeksanvuotias Angus pääsee avustamaan Lontoosta tullutta tiedemiestä Edmond Halleyta tähtitaivaan havainnoimisessa ja oppii samalla laskemaan.

Hänen kaltaisekseen älyssä mutta herra pastorin kaltaiseksi hyvyydessä haluan tulla. He ovat minun isiäni ja onneksi ovat keskenään ystävät jotka arvostavat toisiansa.

Tiedonjanoinen ja fiksu mutta isätön ja köyhä poika haluaa oppia myös lukemaan ja kirjoittamaan, joten äiti päästää hänet papin oppiin. Se muuttaa paitsi Anguksen myös hänen perheensä — johon kuuluvat ahkera leskiäiti, hitaanpuoleinen sisar, pikkuveli ja sisaren lapsi — elämän.

”En voi enkä tahdo kääntyä pois koska tämä on minulle annettu tehtävä.”

Angus uskoo muiden lailla kristinuskon jumalaan mutta tiede kiehtoo häntä.  On valistusajan alku, vaikka ihmisten eriarvoisuus, orjuus ja kammottava väkivalta ovatkin arkipäivää ja otetaan itsestäänselvyyksinä.

Samaan aikaan kun elämä saarella muuttuu levottomaksi, Anguksen perhe joutuu muiden saarelaisten silmätikuksi ja epäsuosioon. Pian vallitsee kuvernöörin hirmuvalta eikä kirjeyhteys Lontooseen enää toimi. Anguksesta tulee elävä kirje. Kaikki muuttuu.

Kun on paljon yksin, ehtii ajatella yhtä ajatusta kauan ja sillä lailla oppii uutta vaikka kukaan ei opettaisi. Silti yksin ajatellessa tuntuu että on tuulen ajokas.

Taivaanpallo korostaa ja ylistää oppimista ja tiedonjanoa. Se on totuudenjälkeisen ajan ja valeuutisten väkevä vastavoima. Jos luet paljon, lue tämäkin. Jos luet vähän, lue ainakin tämä.

Olli Jalonen sain ensimmäisen Finlandia-palkintonsa vuonna 1990 romaanista Isäksi ja tyttäreksi ja toisen Taivaanpallosta.

 

 

 

 

 

 

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

25 vastausta artikkeliin “”Näin alkaa uusi aika.””

 1. Hienosti osasit tiivistää kirjan olennaiset ”pointit”. Olisikin mahtavaa, jos joku vähän lukemista harrastava palaisi kirjojen maailmaan tämän teoksen kautta. Minua hämmensi hyvällä tavalla lukemisen vaivattomuus, kun kuitenkin käsiteltiin suht kaukaista ja vierastakin aikakautta ja monille täysin tuntematonta saarta. Todella toivoisin, että kirja käännettäisiin englanniksi ja että se saisi kansainvälistä levitystä.

  Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! Ihmettelin, kun lataus kesti, mutta taisikin ladata koko tietokannan (Hakutulos: Käännöskieliä 95, Tietueita 10635)!
     Kopsaan Jalos-käännökset tähän:
     14 solmua Greenwichiin, saksa: Vierzehn Knoten bis Greenwich (Moster, Stefan), latvia: 14 mezgli līdz Griničai (Grīnberga, Maima)
     Hotelli eläville, viro: Hotell elavatele (Saluri, Piret), norja: Hotell for levande (Farbregd, Turid), ruotsi: Hotell för levande (Wigelius, Staffan)
     Isäksi ja tyttäreksi, norja: Som far og datter (Kendzior, Nøste), ruotsi: Far med dotter (Wigelius, Staffan)
     Johan ja Johan, ruotsi: Johan och Johan (Wigelius, Staffan)
     Miehiä ja ihmisiä, saksa: Von Männern und Menschen (Moster, Stefan)
     Poikakirja, viro: Poisiraamat (Saluri, Piret)

     Tykkää

 2. Minulla on vielä tämä kesken eikä alku ollut kovin iskevä. Ehkä kestää aikansa päästä Jalosen tyyliin sisään. Pitää yrittää! Uskon, että teos on oikeasti hyvä.

  Liked by 1 henkilö

 3. Minulla oli tästä kirjasta ihan erilainen mielikuva muodostunut. En siis ole sitä lukenut, mutta tullut blogeissa ja mediassa vastaan, ja kevyt silmäily selvästikään ei riittänyt. Kiitos, kun kuvailit teosta tiiviisti, sen keskeinen idea tuntuu kiinnostavalta.

  Liked by 1 henkilö

 4. Vaikuttaapa kiinnostavalta ja myös pohtivalta romaanilta. Sellainen voisi olla minun makuuni. Myös historiallinen kirjallisuus kiinnostaa, vaikka jostain syystä en tule sitä lukeneeksi järin paljon. Taivaanpallon merkitsen nyt kyllä suomilistalleni.

  Liked by 1 henkilö

 5. Olen lukenut Jaloselta vain Greenwich-kirjan, ja se jäi aika erikoisena kirjana mieleen, siis hyvällä tavalla erikoisena. Tämä uusin kiinnostaa minua aiheensa puolesta, vaikken juurikaan lue historiallisia romaaneja. Tuntuu silti, että Jalosen hyppysissä historiallinenkin romaani on saattanut muuttua kiinnostavaksi – eli voisin hyvinkin kokeilla tätä. :)

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista.
   Tämä on sellaista historiaa, josta minä pidän. Ns. pienen ihmisen historiaa, ei hallitsijoiden tai sotapäälliköiden.

   Tykkää

 6. Minua ei suoraan sanottuna ole tämä kirja juurikaan kiinnostanut enkä ole tainnut Jaloselta lukea mitään muutakaa (14 solmua Greenwichiin on kyllä lukupinossa), mutta ajattelin kuitenkin kuunnella tämän Taivaanpallon. Tiivistyksesi onnistui nostamaan kiinnostustani pienen hiukkasen verran, joten josko alkuvuodesta siirtyisin sitten tämän pariin tähtiä tiirailemaan ja tiedonjanoa sammuttamaan.

  Liked by 1 henkilö

 7. Tätä on kehuttu valtavasti, mutta en innostu aihepiiristä ollenkaan. Katsotaan kuitenkin, kunhan suurin Finlandiapöly on laskeutunut, ehkä sitten saatan kokeilla.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Kirjavinkit

Yli 10 000 lukemisen arvoista kirjaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: