Jackson Brodien paluu

Kate Atkinson ei aikonut kirjoittaa dekkarisarjaa, mutta onneksi kirjoitti. Liian kirkas taivas (S&S, 2019; Big Sky, 2019; suomentanut Kaisa Kattelus; 381 sivua) on viides rikosromaani, jonka pääosassa on erikoislaatuinen ja kiehtova yksityisetsivä (entinen poliisi, entinen sotilas) Jackson Brodie. Iloitsen siitä.

Olen pitänyt suuresti kaikesta brittinykykirjailijoista kiehtovimpiin kuuluvan Atkisonin kirjoittamasta, enkä pettynyt tälläkään kertaa. Tämän romaanin aiheena on kansainvälinen ihmiskauppa, joten tarina on kaukana kevyestä. Silti sen lukee ilokseen kerronnallisen nerokkuuden ja tarkkavaistoisen ihmisluonteen kuvauksen vuoksi; loistavan suomentajan panosta unohtamatta.

Tapahtumapaikka on pieni merenrantakaupunki. Brodien elämä on sujunut viime aikoina rauhallisesti ja yksin, joskin seurana ovat toisinaan teini-ikäinen poika ja vanha koira. Sitten alkaa tapahtua.

Yhdellä lukuisista kävelyretkistään Brodie päätyy pelastamaan itsemurhakandidaatin merenrantajyrkänteeltä. Käy ilmi, että miestä epäillään vaimonsa murhasta. Kaupungissa asuu myös varakkaan miehen vaimo Crystal, joka epäilee, että häntä seurataan, ja palkkaa siksi Brodien. Crystalin samaan aikaan varhaiskypsä ja  ikäisekseen lapsekas poikapuoli Harry on yksi tarinan hienosti kuvatuista päähenkilöistä, mainio tapaus.

Toisessa kerrontalinjassa kuvataan nuorta poliisiparia, joka kiertää kyselemässä taustatietoja liittyen uudelleen avattuun tutkintaan, johon kytkeytyy paikkakunnan vaikutusvaltaisia miehiä — ja hyvin nuoria tyttöjä. Toinen poliiseista on sarjasta aiemmin tuttu Reggie Chase.

Kun nykyhetki ja menneisyys kohtaavat, on sattumilla osansa tapahtumien kulussa, mutta mainiosti Atkinson pyörittää sekalaista joukkoaan henkilöitä, joista jokainen taustoitetaan ja kuvataan yksilöllisesti, ei tyyppinä, sekä kuljettaa monimutkaisesti risteäviä juoniaan. Aina välillä tarina tuntuu hetkeksi lähes katoavan omille sivupoluilleen, mutta pian vyyhti on taas tiukasti kertojan käsissä.

Taitavaa, taitavaa.

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

18 vastausta artikkeliin “Jackson Brodien paluu”

 1. Atkinson on sen verran tiivis ja rikas kertoja, että itse olen lämmennyt hänelle hitaasti, luultavasti laiskuuden vuoksi. Se, että taiteellisesti lahjakas kertoja, ryhtyy kirjoittamaan dekkareita on win-win-tilanne sekä dekkareiden suurkuluttajille että Parnasso-lehden lukijoille. Kyllä minäkin vielä joku päivä näihin teoksiin ryhdyn, ehkä sitten, kun olen lukenut kaikkien aikojen surkeimman kassamagneetti-psykologisen trillerin.

  Liked by 1 henkilö

 2. Mä olen jotenkin ihmeellisessä pattitilanteessa dekkareiden kanssa. Luen niitä äärimmäisen harvoin (olisinkohan tänä vuonna lukenut yhden), mutta sitten kun tartun dekkariin, nautin siitä yleensä suunnattomasti. Pitäisi varmaan ottaa oikeen asiakseen ensi kesänä lukea pino dekkareita. Liian pimeään aikaan en uskalla niitä lukea, sillä olen sen verran pelokas ja herkkis. Muta juuri tällaiset nerokkaat juonikudelmat kiinnostaisivat minua suuresti!

  Liked by 1 henkilö

  1. Tässä ei ole mitään kovin pelottavaa, joten siinä mielessä voit tarttua rauhallisin mielin, joskin aloittaisin Jackson Brodie -sarjan alusta. Tai lukisin jotain muuta upeaa Atkinsonilta, jos en pitäisi (myös) dekkareistaan.

   Tykkää

 3. Olen lukenut pari kirjaa Brodie-sarjasta. Eikö vieläkään hyviä uutisia oli loistava, sitten Ihan tavallisena päivänä oli tylsä… eli mielenkiinnolla odotan, mihin suuntaan tämän uusimman osan kanssa kallistun. Aion kokeilla tätä joka tapauksessa. Atkinsonin tyyli on kyllä miellyttävän persoonallinen (jopa tuossa Ihan tavallisena päivänä -kirjassa), mitään tusinadekkareita hänen kynästään ei lähde.

  Liked by 1 henkilö

 4. Tässä taas kirjailija, joka on minulle nimenä hyvinkin tuttu mutta jolta en ole vielä ennättänyt lukea mitään! Taitaapa kotona olla joku hyllynlämmittäjäkin häneltä… kiitos tästä vinkistä, hyviä dekkareita kaipaa aina silloin tällöin, varsinkin jos on sattunut retkahtamaan johonkin paljon hehkutettuun tusinadekkariin, joita on nyt osunut kohdalleni tässä viime aikoina.

  Liked by 1 henkilö

 5. Minusta tuntuu, että luen aika paljon dekkareita, ainakin pari kuukaudessa. Siitä huolimatta törmään jatkuvasti dekkaristeihin, tunnettuihinkin, joita en ole lainkaan lukenut. Atkinsonin nimi on ihan tuttu, ja kun googlasin hänen kirjojaan, niin yhtään en ole lukenut. Nyt sain sinulta ja kommentoijilta hyvät suositukset, eli lukulistalle menee. Hyvää joulun odotusta sinulle!

  Liked by 1 henkilö

 6. Minun on pitänyt jo vuosia kokeilla Atkinsoa ja nimenomaan tätä Brodie-sarjaa, mutta aina se vain jää (osin siksi, että kirjasarjojen aloittaminen hieman ahdistaa kun minulla on niitä muutenkin niin monta kesken). Voisin ottaa ensi vuoden tavoitteeksi kokeilla ainakin sarjan ensimmäistä kirjaa ja katsoa kolahtaako. Minulla on hyvä fiilis näiden kirjojen suhteen ja tämä kirjoituksesi vain vahvistaa sitä tunnetta!

  Liked by 1 henkilö

  1. Toivottavasti ennätät kokeilla. Olen lukenut Atkinsonilta myös suomentamattoman Transcriptionin. Se on agenttitomaani Atkinsonin tapaan ja siitäkin voi hänen kanssaan hyvin aloittaa.

   Tykkää

 7. Olen lukenut Kate Atkinsonin Elämä elämältä ja Hävityksen jumala, mutta vielä en ole koskenut Atkinsonin dekkareihin. Haluaisin kyllä, mutta sarjan ensimmäinen osa on aina lainassa enkä ole vielä muistanut tehdä siitä varausta. :D Atkinsonilla on kyllä hurmaava tapa kirjoittaa. Ainakin Elämä elämältä ja Hävityksen jumala, vaikka aika perinteistä brittiläistä historiallista kirjallisuutta ovatkin, ovat samalla hyvin erilaisia. Yhtä aikaa viihdyttäviä mutta myös kirjallisia, kriitikoiden tykkäämiä.

  Liked by 1 henkilö

 8. Kiitos muistutuksesta! Olen aikoinaan lukenut yhden Jackson Brodie -kirjan ja pidin siitä kovasti. Osaksi sen takia, että se oli ei-dekkarimainen dekkari. Pitääkin lukea muitakin sarjasta.

  Tykkää

 9. Minulla on Kate Atkinsonin menevä aukko sivistyksessä. Voisin kyllä hyvinkin testata, tosin kansainvälinen ihmiskauppa ei juuri nyt aihepiirinä houkuttele. Syystä tai toisesta olen lukenut aiheesta viime aikoina paljon ja nyt ehkä kaipaan kevyempiä tai ainakin toisenlaisia aiheita.

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Tuumailen kulttuurikokemuksia, eniten kirjallisuutta.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

EAHIL 2020

Be Open Act Together

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

%d bloggaajaa tykkää tästä: