Kirjankansibingo 2019 – rivi 3

Oksan hyllyltä -blogissa on tämän kesän kirjankansibingo, ja olen saanut jo kaksi bingoa (1 ja 2).

Proseccoa, per favore! (Stresa, 2018, 112 sivua) ei näytä kannessaan juoman kuvaa, mutta nimessään kyllä. Prosecco on mukavan kuivaa italialaista kuohuviiniä Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueilta. Pirjo Toivanen on kirjoittanut ja Reijo Toivanen kuvannut tunnelmia siitä, millaista on ollut ulkosuomalaispariskunnan elo kymmenen viime vuoden ajan turismin leimaamassa Lago Maggiore -järven helmessä. Ennen kirjan lukemista tiesin matkustavani sen maisemiin ja toivoin kirjalta vinkkejä lomareissulleni, mutta niitä en sinänsä ihan viehättävästä teoksesta oikein saanut, vaikka etenkin kuvista pidinkin. Nautin toki Stresassa pari-kolme prosecco-lasillista, vaikka Gancia Asti -kuohuviini olisi ollut siellä lähijuomempaa. Kuittaan bingoruudusta oikean pystyrivin toiseksi alimman ruudun.

Kiehtovat linnat Suomessa ja muualla Euroopassa (Tammi, 2019; 264 sivua) on Kimmo Taskisen kuvaama ja Vesa Sisätön kirjoittama kuva- ja tietoteos, jonka sijoitan ruutuun lomahaave. Olen hurahtanut linnoihin kasvamalla Olavinlinnan liepeillä ja käynyt tuossa lumoavassa linnassa kymmeniä kertoja niin opastetuilla kierroksilla kuin Savonlinnan oopperajuhlien esityksissäkin – samoin joskus teininä luvattomilla seikkailuilla sekä myöhemmin balettijuhlilla ja elokuvajuhlilla. Muihinkin Suomen linnoihin olen tutustunut ja muutaman eurooppalaisenkin linnan onnekseni nähnyt.

Lomahaaveissa on tietysti nähdä niitä lisää, vaikkapa joitakin kiehtovimmista (Mont-Saint-Michel, Avignon, Sirmione) tämän kirjan 57 linnasta. Oikein en kaikkia näistä (Dubrovnik, Montségur, San Gimignano, Visby) osaa varsinaiksi linnoiksi mieltää. Mukana on nimittäin myös kaupunkeja, joilla on muurit, ja kaupunkeja, joissa on paljon torneja. Minun mielikuvissani linna on aina rakennus – jossa toki on muureja ja torneja.

Kirja on enemmän kuvateos kuin tietoteos, joskin lyhyet perustiedot kustakin linnasta on mukavasti kytketty linnan ja sitä ympäröivän maan tai seudun historiaan, joten teos toimii myös Euroopan historian lyhyenä kertauskurssina tai johdatuksena siihen.

Kirjan linnoista reilut parikymmentä on minulle jollain tapaa tuttuja. Jos kirjalle olisi luvassa jatko-osa, ehdottaisin siihen vaikkapa näitä:

Mukana näissä on kirjan mallin mukaisesti myös linnoitettuja ja linnamaisia kaupunkeja (Esch-sur-Sûre, Rocamadour). Joissakin näistä (Banská Štiavnica, Blois, Bragança, Esch-sur-Sûre, Heidelberg, Rocamadour, Trakai) olen jo vieraillut, mutta muut nähnyt vain ohimennen – lomahaaveita edelleen siis.

Tällä kirjalla saan täyteen bingoruudukon oikean pystyrivin – kolmas bingo!!!

Tekijä: Tuulevin lukublogi

Lukija. Kirjabloggaaja. Kirjastoihminen.

7 vastausta artikkeliin “Kirjankansibingo 2019 – rivi 3”

  1. Onnittelut! Tuo linnakirja on tosi kiinnostava, pitääkin laittaa varaukseen. Itse en ole varttunut minkään kotimaisen linnan läheisyydessä, mutta linnoissa vierailu on kyllä aina yhtä kiinnostavaa. Varsinkin noihin näyttäviin ulkomaisiin linnoihin olisi kiva päästä vierailemaan. Linnalomahaaveita on siis ilmassa täälläkin. :)

    Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One Entry to Research

Critical assessment of Web of Science, Scopus and Google Scholar. Updated by Lars Iselid, Umeå University Library, to document a Swedish BIBSAM project.

Bibbidi Bobbidi Book

Blogi kirjoista, lukemisesta ja kulttuurista.

Luetut.net

Kirjablogi

The Bibliomagician

Comment & practical guidance from the LIS-Bibliometrics community

musings of a medical librarian

and mutterings about anything else that takes my fancy!

Les! Lue!

Norsk litteratur på finsk og finsk litteratur på norsk - Norjalaista kirjallisuutta suomeksi ja suomalaista kirjallisuutta norjaksi

%d bloggaajaa tykkää tästä: